Ingyen gyógyír a szomorúság ellen

Vágólapra másolva!
Ha az ember perceken át figyeli légzését, megnyugszik. A légzés rendszeres figyelése segít az érzelmi hullámok elkerülésében, és a depresszióval szemben is hatékony.
Vágólapra másolva!

A japán Toho Gyógyszerészeti Egyetem kísérletéről az International Journal of Psychopsysiology című lap számolt be. A kísérletben a résztvevőknek megtanították a jógából ismert hasi légzést. A hétköznapi életben sokan felületesen lélegeznek, csak a mellkasuk mozog ki- és belégzésnél. Mély légzés esetén azonban a has is domborodik, illetve kilégzésnél behorpad (de természetesen a levegő nem a bélrendszerbe kerül ilyenkor).

A japán kísérletben résztvevőknél 20 perc hasi légzésre való összpontosítás után kevesebb volt a negatív gondolatuk. Sőt, a vizsgálatok kimutatták, hogy vérükben megnőtt a hangulat-szabályozó neurotranszmitter, a szerotonin szintje, valamint magasabb volt az oxigéndús hemoglobin szintje is az agy prefrontális kérgében. Ez az agyterület a figyelemért és a magas szintű információfeldolgozásért felelős.

Egy másik, a Cognitive Therapy and Research című pszichológia szaklapban megjelent légzésvizsgálat a légzésnek a depresszióra kifejtett hatását vizsgálta. A németországi bochumi Ruhr Egyetem kutatói a kísérletbe bevont egészséges alanyokat arra kérték, hogy koncentráljanak a légzésükre, lehetőleg úgy, hogy figyelmük nem kalandozik el. A 18 perces kísérlet közben a kutatók többször is megkérdezték a résztvevőktől, sikerül-e folytonos figyelemmel követniük a légzésüket. Azok, akiknek sikerült, a kísérletet követően kevesebb negatív gondolatról, és a depresszióra jellemző tünetről számoltak be.

A német tanulmány szerzője, Jan M. Burg szerint a saját légzés tudatos megfigyelése segíthet a depresszió megelőzésében, ugyanis ilyenkor az ember eltávolodik problémáitól.

A kutatók az önnyugtatásnak ezt az egyszerű módját mindenkinek ajánlják kipróbálásra. Csak kényelmesen el kell hozzá helyezkedni, és lélegezni, ahogyan máskor is. Összpontosítsa figyelmét a belégzésre, figyelje meg hogyan emelkedik meg mellkasa és hasa, kilégzéskor pedig tudatosítsa, ahogy a hasfal a gerinc felé közelít. Figyelje meg a levegő mozgását az orrnyilásokban is. Kezdetben gyakran elkalandozik majd a figyelme, de ilyenkor mindig terelje vissza a légzésére. Már pár perc hosszú, mély légzés nyugtatólag hat, a nyugodt fellépés pedig a munkahelyi stresszes pillanatokban akár csatákat dönthet el.