Vérmentesen műtenek majd Szegeden

Vágólapra másolva!
Az ország legmodernebb sebészeti központját alakítják ki Szegeden, az egyetem új, uniós támogatással épülő klinikai tömbjében - közölte a Szegedi Tudományegyetem klinikai központjának elnökhelyettese kedden a Tisza-parti városban.
Vágólapra másolva!

Lázár György sebészprofesszor a beruházásról tartott sajtótájékoztatón elmondta, a tervek szerint 2013 őszére elkészülő klinikai tömb tizennégy műtőjének mindegyikébe a jelenleg elérhető legkorszerűbb nagyfrekvenciás sebészeti vágó kerül, amely lehetővé teszi a lényegében "vérmentes" operációt, jelentősen csökkentve a beavatkozások kockázatát.

Ezek mellett az egyetem vásárolt két ultrahangos vágókészülékeket, melyeket a mellkas vagy a has megnyitása nélküli, úgynevezett "minimálinvazív" beavatkozásoknál használnak majd, valamint egy a nagykockázatú májműtéteknél alkalmazott berendezést is - tudatta a professzor.

A korszerű eszközök - melyek cseréjére előreláthatólag tíz-tizenöt évig nem lesz szükség - nagyfrekvenciájú hullámok kibocsátásával helyben hőt termelnek, így leforrasztva a kisebb és nagyobb ereket, minimalizálva ezzel a vérveszteséget.