Több rák ellen is véd a zöld tea új eredmények szerint

Vágólapra másolva!
Kanadai kutatók több tízezer kínai nő egy évtizedes megfigyelése alapján arra az eredményre jutottak, hogy a zöld teát rendszeresen fogyasztók között kisebb a bél-, a gyomor- és a torokrák kockázata.
Vágólapra másolva!

A nashville-i Vanderbilt Egyetem orvosi karának kutatói 69 ezer középkorú kínai nőt vontak be 11 évig tartó követéses vizsgálatukba. A résztvevők nem dohányoztak, és nem fogyasztottak alkoholt.

A vizsgálat eredményét az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban tették közzé. Eszerint a rendszeres teafogyasztóknál, akik hetente legalább háromszor ittak zöld teát a több mint egy évtizedes vizsgálat alatt, 14 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki emésztőrendszeri rák azokhoz képest, akik soha nem ittak zöld teát. A kockázatcsökkenés mértéke arányos volt a teafogyasztás gyakoriságával.

Wei Zheng epidemiológus, a mostani tanulmány vezetője úgy véli, hogy nagyméretű, hosszútávú követéses vizsgálatuk egyértelmű összefüggést mutatott a zöld tea rendszeres fogyasztása, valamint a vastagbél-, gyomor- és nyelőcsőrák kisebb kockázata között.