Milyen gyakran kell a májat megvizsgáltatni?

Vágólapra másolva!
Magyarországon évente 1500 új májrákos beteget diagnosztizálnak, a többségnek a diagnózis után már csak hónapjai vannak hátra. Pedig a betegség jól gyógyítható, időben felismerve teljes lehet a felépülés. Ha a rizikócsoportba tartozók félévente eljárnának fájdalommentes hasi ultrahangvizsgálatra, sokkal hamarabb fel lehetne fedezni a tünetmentes betegeket.
Vágólapra másolva!

"Egy laborvizsgálattal és egy egyszerű hasi ultrahangvizsgálattal sokkal hamarabb rá lehetne bukkanni azokra a betegekre, akikben a májcirrózis vagy a májrák sokáig tünetmentesen lappang, és csak túl későn okoz panaszt" - mondta el dr. Vajer Péter háziorvos, az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumának (OCSMK) elnökhelyettese a májrák hazai előfordulásáról tartott sajtótájékoztatón.

Az időben felfedezett májrák jól gyógyítható

"A májrákból a végleges gyógyulás nem lehetetlen: ehhez elsősorban az kell, hogy akkor vegyünk észre egy tumort, amikor az sebészi úton teljesen eltávolítható, s még nem adott áttéteket. Ha erre már nincs lehetőség, különféle intervenciós radiológiai technikákkal még mindig lehetséges a májdaganat mechanikai pusztítása. Emellett a gyógyszeres terápia is sokat fejlődött: ma a májrákos betegek már tablettában is hozzájuthatnak a célzott onkológiai kezeléshez, amely révén életkilátásaik javulhatnak" - tette hozzá dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) tiszteletbeli elnöke.

Hogyan alakul ki a májrák?

A májrák az esetek 80-90 százalékában évek óta fennálló májcirrózis (májzsugor) talaján alakul ki. (A májzsugor kifejezés megtévesztő, mert nem az egész máj zsugorodik, sőt, a kiterjedése sokszor növekszik, hanem a májnak a működő, a szervezetet méregteleníteni képes része lesz egyre kisebb.) A májcirrózist kiválthatja többek között hepatitis B vagy hepatitis C vírusfertőzés, és rendszeres alkoholfogyasztás.



Bodoky a májrák tragédiájának nevezte, hogy miközben ennél a betegségnél pontosan tudható, hogy a Hepatitis vírusfertőzés vagy az alkohol okozta májcirrózisban szenvedőknél a legnagyobb a valószínűség a májdaganatos betegség megjelenésére, ennek ellenére az esetek jelentős részében túl későn diagnosztizálják a bajt. Ha a rizikócsoportba tartozók eljutnának rendszeres ultrahangvizsgálatra, sokkal kevesebben halnának meg közülük májrákban.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A hasi ultrahangvizsgálat fájdalmatlan

A májcirrózissal diagnosztizált betegeket félévente kellene háziorvosnak ellenőriznie. A vizsgálat része egy laborvizsgálat, amellyel a májfunkciós értékek mérhetők. Ugyancsak a vizsgálat része a hasi ultrahangvizsgálat, amellyel a jó- és rosszindulatú elváltozások jelentős része már akkor felfedezhető, amikor az még semmilyen panaszt nem okoz. A hasi ultrahang ráadásul nem fáj, nem jár sugárzással, nem igényel előkészületeket, és csak rövid ideig tart.