A nagyivóknál gyakoribb a fiatalabb kori agyvérzés

Vágólapra másolva!
Azoknál az embereknél, akik sok alkoholt - napi legalább négy italt - fogyasztanak, nagyobb a kockázata annak, hogy viszonylag fiatal korban agyvérzés éri őket - állapították meg francia kutatók.
Vágólapra másolva!

A Neurology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban agyvérzést elszenvedett emberek ivási szokásait vizsgálták. Az agyvérzés a stroke azon formája, amikor egy agyi ér elpattanása miatt vér kerül a koponyaűrbe.

A tanulmányba bevont 540 páciens negyede volt nagyivó a szélütés előtt. Az ő agyvérzésük átlagosan 60 éves koruk körül történt, míg a kevesebb alkoholt fogyasztó pácienseket ennél jóval később, átlagosan 74 évesen érte a szélütés.

"A krónikus nagymértékű alkoholbevitel növeli az agyvérzés kockázatát fiatalabb korban" - összegezte Charlotte Cordonnier vezető kutató, a franciaországi Lille-i Egyetem munkatársa.

A nagyivók nem csak fiatalabb korban szenvedték el a szélütést, de jellemzően egészségesebbek is voltak előtte, és kisebb valószínűséggel bukkant fel előtörténetükben szívbetegség, vagy egy "mini-stroke" tünetei. Az agyvérzést elszenvedett, hatvan év alatti nagyivók közül többen haltak meg két éven belül: több mint ötven százalékuk, miközben a nem nagyivók csoportjában ez az arány csak egyharmadnak bizonyult.

Tény azonban, hogy önmagukban a statisztikák nem bizonyítják, hogy maga a nagyivás okozza a korábban bekövetkező agyvérzést, más tényezők is befolyásolják a stroke kialakulását. Például a nagyivók 42 százaléka dohányos, míg más pácienseknél ez az arány csak 12 százalék.

Ennek ellenére a kutatócsoport szerint van ok arra, hogy az agyvérzés kockázati tényezőjeként kezeljék a nagyivást is, mert növeli a vérnyomást és befolyásolja a véralvadás folyamatát.