Hol érdemes a lakásban fertőtleníteni?

Vágólapra másolva!
A takarítás legfőbb célja az, hogy megszabaduljunk a baktériumok számára táptalajként szolgáló szennyeződésektől. Ehhez a legtöbb, háztartásban előforduló tárgy és felület esetében elegendő akár a szappanos víz is, nem szükséges a legdurvább fertőtlenítőszereket alkalmazni. Az alábbiakban összefoglaltuk, otthonunk mely területein felesleges, és melyeken indokolt a fertőtlenítőszerek használata.
Vágólapra másolva!

Mosás

Mosás során nem érdemes fertőtleníteni, elegendő a normál mosószer alkalmazása. Erősen szennyezett, sáros ruhadarabokat mosás előtt célszerű alaposan beáztatni, kiöblíteni, vagy a mosógép áztató funkcióját használni és magasabb hőfokon mosni. Amennyiben azonban a család valamely tagja fertőző betegségben szenved, például influenzás, indokolt lehet a fertőtlenítőszer használata, hogy más családtagok megbetegedésének elejét vegyük.

Felületek a háztartásban

Otthonunkban azokat a felületeket érdemes fertőtleníteni, amelyeket sokan megérintenek: kilincseket, a hűtő és a mikrosütő fogantyúját, csapokat és vécélehúzókat. Különösen fontos ez abban az esetben, ha valamely családtag beteg: ilyenkor mindenképpen ajánlott ezeket áttörölni kereskedelmi forgalomban kapható fertőtlenítőszerrel. Ügyeljünk azonban a helyes adagolásra, hiszen túlzott mennyiségben ezek a vegyületek egészség- és természetkárosítóak.

A kórokozók nagy mennyiségben fordulnak elő telefonokon, távirányítókon, számítógépek billentyűzetén és játékkonzolok vezérlőin. Ezeket legcélszerűbb fertőtlenítőkendővel áttörölni, vagy kifejezetten elektronikai termékek tisztítására gyártott tisztítószerrel takarítani. Ennek gyakorisága az adott felület, vagy eszköz használatától függően eltérhet: a szakemberek naponta egyszeri, betegség esetén többszöri fertőtlenítést sem tartanak túlzónak. Gyermekjátékok esetében viszont kerülni kell a fertőtlenítőszerek használatát. Látható szennyeződéseket elegendő meleg, szappanos vízzel lemosni.

A lakáson kívül

Nem jelent egészségügyi kockázatot, ha az autó belseje nem eléggé tiszta, sőt, amennyiben mindig ugyanaz az ember vezeti a járművet, még a kormánykerék fertőtlenítése sem szükséges. Nem mondható el ugyanez a bevásárlókocsikról, amelyek fogantyúján nagy mennyiségű kórokozó található. Amennyiben megoldható, hasznos áttörölni fertőtlenítőkendővel a fogantyút, illetve a gyermekek számára elérhető felületeket.

Nem lehet azonban mindig mindent letörölni, így érdemes ügyelni a kézhigiéniára. A meleg vízzel és szappannal végzett kézmosás elpusztítja a kórokozókat, így fontos, hogy a gyermekeket szoktassuk automatikus kézmosásra minden esetben, amikor bejönnek a lakásba. A lakáson kívül, amennyiben nem megoldható a kézmosás, fertőtlenítőkendő is alkalmazható, főként étkezés előtt, illetve mielőtt szánkhoz, orrunkhoz nyúlnánk, és értelemszerűen vécézés előtt és után.