Két hét múlva újra lesz D-vitamin a babáknak

Vigantol, vigantol-olaj, D-vitamin-készítmény gyerekeknek
Vágólapra másolva!
Információink szerint március közepétől újra lesz Vigantol a gyógyszertárakban. Addig is mivel biztosíthatják a szülők, hogy az újszülöttek és csecsemők hozzájussanak a szükséges D-vitamin-mennyiséghez?
Vágólapra másolva!

A gyártó kapacitásproblémái miatt tavaly december eleje óta hiánycikk a folyékony D-vitaminnak is nevezett Vigantol-csepp Európa több országában, köztük Magyarországon is. A széles körben elterjedt készítményt újszülötteknél és csecsemőknél alkalmazzák a napi D-vitamin-szükségletük fedezésére.

A Vigantol-hiány komoly aggodalmat váltott ki a kisgyermekes szülők körében. A közösségi oldalakon arról írnak, hogy hiába van receptjük, szinte lehetetlen hozzájutni a gyógyszertárakban a szerhez, ahová csak pár darab érkezik hetente. Az utóbbi évben egyébként is egyre többen keresik a szert (ebben szerepe lehet annak, hogy a szakmai ajánlások egyre nagyobb D-vitamin-mennyiség bevitelét javasolják, minden korosztályban).

Szerdai információink szerint azonban már az országban van az a szállítmány, amelynek adminisztrációját követően a gyógyszertárak újra hozzájuthatnak nagyobb mennyiségű Vigantolhoz. "Körülbelül tíz napja azt az információt kaptam a minisztériumból, hogy a szállítmány megérkezett" - erősítette meg az [origo]-nak dr. Szabó András, a Tűzoltó utcai Gyerekklinika igazgatója. Várhatóan március közepére a készítmény eljut a patikákba is.

Mivel helyettesíthető a Vigantol?

A D-vitamin elengedhetetlen az újszülöttek, csecsemők, kisgyerekek egészséges csontfejlődéséhez, napi szükségletük a legújabb ajánlások szerint 400 Nemzetközi Egység. Míg nyáron a kicsik a napsugárzásból hozzájuthatnának ehhez a mennyiségű D-vitaminhoz (bár a babák napoztatásával vigyázni kell), télen erre nincs lehetőség, így a pillanatnyilag nem elérhető terméket érdemes pótolni egyéb D-vitamin-készítménnyel. (A napi D-vitamin kisebb részét ételeinkkel visszük be a szervezetbe, a babák legfőbb tápláléka, az anyatej azonban minimális mennyiséget tartalmaz csak belőle, és a D-vitaminnal dúsított tápszerek is csak részben fedezik a napi szükségletet.)

"Bár csecsemők esetében a csepp formátumú kiszerelés az ideális, ebben az esetben a kényszermegoldást a tablettás készítmények jelenthetik. Csecsemők esetében törjük porrá a tablettát, és valamilyen ételbe keverve adjuk a gyereknek. Nyugodtan adhatunk akár 1000 Nemzetközi Egységet tartalmazó tablettát a legkisebbeknek is, ilyenkor elég kétnaponta gondoskodni a gyerek D-vitamin-beviteléről" - mondja dr. Szabó András, a Tűzoltó utcai Gyerekklinika igazgatója.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Akár egyheti dózist is beadhatunk egyszerre

A szakember szerint egyheti dózis egy adagban történő beadásától sem kell tartani. "Adhatunk 3000 egységet tartalmazó kapszulát is a gyereknek. Szükség esetén a kapszulát akár szét is vághatjuk, és az oldatot a gyerek nyelvére csöpögtethetjük" - mondja a klinikaigazgató.

Ugyancsak megoldást jelenthet az úgynevezett "twist off" kapszulás kiszerelés, amelynek tartalmát szintén a gyerek nyelvére kell csepegtetni. A készítmény olívaolajban oldott D-vitamint tartalmaz. Hátránya az ára: míg a receptre felírt tablettás készítmények havi adagja néhány száz forint, a twist off kapszulás kiszerelésé kétezer forint körül van.

A tavalyi télhez viszonyítva idén már sokkal könnyebb recept nélkül is hozzájutni D-vitaminhoz, táplálékkiegészítőként számos készítmény kapható a patikákban, bioboltokban. A gyógyszerminőségű D-vitamint azonban még mindig fel kell íratni a háziorvossal. A készítmények különböző kiszerelésekben léteznek (400 NE, 1000 NE, 2000 NE, 3000 NE, 10000 NE). A csecsemőknek szükséges D-vitamint a gyermekorvossal irassuk fel!

Recept nélkül is kapható egy olyan szer, amely csepp formájú D-vitamin-készítmény (Innopharm D3 vitamin). Bár ennek adagolása eltérő a Vigantolétól és drágább is, ez is újszülött kortól adható a gyártó szerint.