Vágólapra másolva!
Holland orvosok megállapították, hogy a szívinfarktus megelőzésére szedett kis dózisú aszpirintablettát reggel helyett inkább este érdemes bevenni.
Vágólapra másolva!

Csökkentheti a reggeli órákban bekövetkező szívinfarktus kockázatát az este bevett aszpirintabletta - hangzott el az American Heart Association (Amerikai Szív Társaság, AHA) most zajló tudományos ülésén. A Leideni Egyetem szakembereinek randomizált vizsgálatából kiderült, hogy infarktus-megelőzési szempontból jobb választásnak tűnik az aszpirintablettát reggel helyett inkább este bevenni.

Világszerte emberek milliói szednek napi rendszerességgel alacsony dózisú (100 mg) aszpirintablettát a szívbetegségek és a heveny szívizomelhalás kockázatának csökkentésére. Az aszpirin ugyanis gátolja a trombociták (vérlemezkék) összetapadását, így csökkenti a szívinfarktushoz vezető vérrögképződés esélyét. A nap folyamán a vérlemezkék összetapadási hajlama a reggeli órákban a legmagasabb, így ebben a napszakban leggyakoribb az infarktus.

A holland kutatók vizsgálatukba 290 pácienst vontak be, akik kétszer három hónapon keresztül naponta 100 mg-os aszpirintablettát kaptak. Az egyik három hónapos ciklusban a tablettát „szokás szerint” reggel, a másik három hónapban viszont lefekvés előtt kellett bevenniük. Az orvosok mindkét periódus végén megmérték a résztvevők vérnyomását, és a trombociták összecsapódási aktivitását is.

Az eredményekből kiderült, hogy az este bevett aszpirin mérhetően csökkentette a trombociták összecsapódási képességét (a vérnyomás csökkenését azonban nem tapasztalták). Mivel a magasabb trombocita aktiváció nagyobb infarktuskockázatot jelent, ezért egy ilyen apró változtatással, azaz az aszpirin reggel helyett este történő bevételével sok millió embernél csökkenhet a szívinfarktus kockázata – foglalta össze a kutatást vezető holland szakorvos.