Itt az új szuperétel Japánból

egy japán savanyúság, ami kiváló influenza ellen, 
pácolt fehérrépa, pickled turnip
Vágólapra másolva!
Egy népszerű japán savanyúságban található baktériumtörzs hatékonynak bizonyult az influenza megelőzésében. A biztató eredményeket ugyan még csak állatkísérletekben sikerült igazolni, a szakemberek azonban bíznak abban, hogy a speciális baktériumtörzs embereknél is sikeresen alkalmazható lesz.
Vágólapra másolva!

A suguki, vagyis a pácolt tarlórépa lehet a jövő egyik „szuperélelmiszere”, amennyiben embereken is sikerül igazolni az étel jótékony hatásait. A népszerű japán savanyúság a benne található Lactobacillus brevis nevű baktérium KB290 törzse révén ugyanis állatkísérletekben különösen hatékonynak bizonyult az influenza megelőzésében - olvasható a Letters in Applied Microbiology szaklap cikkében.

A japán kutatás vezetője kiemelte, hogy amikor a kísérletben résztvevő egerek étrendjéhez ezt a baktériumtörzset adták, azok ellenállóbbá váltak az influenzavírusok okozta fertőzésekkel szemben.

Japánban a savanyított tarlórépa igen nagy népszerűségnek örvend, és az étel kedvelői gyakran hangoztatják annak egészségvédő hatását. Már zajlanak a Lactobacillus brevis KB290 baktériumtörzset tartalmazó probiotikus italok humán klinikai tesztjei is.

Pácolt tarlórépa Forrás: Wikipedia

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy mitől rendelkezik ilyen hatással ez a baktériumtörzs, de annyi már kiderült, hogy a legtöbb baktériummal ellentétben a Lactobacillus brevis KB290 - a többi Lactobacillushoz hasonlóan - igen ellenálló a gyomorsavval szemben. A szakemberek azt gyanítják, hogy utóbbi a baktérium védőbevonatát képező úgynevezett exopoliszacharidoknak tulajdonítható.

Az exopoliszacharidok immunerősítő tulajdonságát más baktériumtörzseknél is megfigyelték már, így elképzelhető, hogy a KB290 esetében is ezeknek tulajdonítható a speciális molekulák (IFN-α, influenzavírus-specifikus antitestek) termelődését elősegítő, valamint a vírus által fertőzött sejtek elpusztítását fokozó hatás - mondta el a kutatás vezetője. Ha embereken is sikerül igazolni a baktérium jótékony tulajdonságait, akkor az abból készült speciális probiotikumok védelmet nyújthatnak a H1N1, és a legújabb, Kínában számos halálos áldozatot követelő H7N9 influenzavírusok ellen is.