Vágólapra másolva!
Új, korábban ismeretlen ínszalagot fedezett fel két belga ortopédsebész az emberi térdben, ennek az elülső keresztszalag sérülésével diagnosztizált pácienseknél lehet kiemelt szerepe.
Vágólapra másolva!

Az elülső keresztszalag (ACL) sérülését követően hiába esnek át sikeres térdműtéten és rehabilitáción a páciensek, többen továbbra is bizonytalan mozgásról, „nem engedelmeskedő” térdről számolnak be orvosuknak.

A belga Leuveni Egyetem kórházának két ortopédsebésze az elmúlt négy évet annak szentelte, hogy megpróbálja kideríteni, miért lehet ez így. Kutatásuk kiindulópontját egy francia sebész által 1879-ben publikált feltételezés képezte, amely szerint az emberi térd elülső részén – az addig azonosított szalagokon kívül – további ínszalagnak is kell lennie.

Az új szalag (ALL, kék színnel) Forrás: University Hospitals Leuven

A Journal of Anatomy szakfolyóiratban közzétett tanulmányból kiderül, hogy a francia sebésznek igaza volt: a belga szakembereknek most először sikerült azonosítani a korábban ismeretlen ínszalagot, miután makroszkopikus boncolási technikákat alkalmazva a vizsgált holttestek 97 százalékánál (41-ből 40 esetben) megtalálták az „új” ínszalagot. Az eredmények alapján valószínűsíthető, hogy az elülső keresztszalag sérülésekor tapasztalt bizonytalan mozgásért tulajdonképpen a most azonosított, anterolaterális ínszalag (ALL) névre keresztelt szalag a felelős.

A mostani felfedezés alapjaiban változtathatja meg a leggyakrabban sportolás (pl. focizás, síelés vagy kézilabdázás) közben bekövetkező, az elülső keresztszalag húzódásával vagy szakadásával járó sérülések kezelését. A belga szakemberek most annak a műtéti eljárásnak a kifejlesztésén dolgoznak, amellyel a most azonosított anterolaterális ínszalag sérülései helyreállíthatók lesznek.