Kismamáknak segít a nagybeteg Czeizel Endre

Czeizel Endre elárulta, mi az elmúlt 25 év legnagyobb közegészségügyi felfedezése
Vágólapra másolva!
Czeizel Endre úgy véli, a jelenleg kapható magzatvédő vitaminok túl sok összetevőt tartalmaznak, amitől drágábbak is a szükségesnél. Pedig a rendellenességek megelőzéséhez szerinte fontos lenne, hogy minden terhes nő szedjen ilyen szert, ezért a professzor kidolgozta a saját vitaminkombinációját, amely a nevét viseli.
Vágólapra másolva!

„Nagyon kevés kismama meri megtenni, hogy egyáltalán nem szed magzatvédő vitamint – mondta az Origónak egy többgyerekes anyuka. - Ugyanakkor félnek attól, hogy ez az egyik oka az óriásbabák születésének, ezért sokan csak az első három hónapban szedik, vagy csak folsavat szednek.”

Csak a folsav miatt nevezhetjük magzatvédőnek

A magzatvédő vitaminokban a folsav a leglényegesebb összetevő, és tudományos kutatások is csak ennek igazolták a magzatvédő hatását. „A terhesség első három hónapjában fontos a folsav szedése, de aki egészségesen táplálkozik, annak egyéb vitaminpótlásra nincs szüksége. Főleg nem nyáron és ősszel, amikor van elég zöldség-gyümölcs” – mondta az Origónak egy gyakorló nőgyógyász.

A kép illusztráció Fotó: Bielik István - Origo

A szakember szerint télen, amikor rosszabb a vitaminhelyzet, naponta-kétnaponta ajánlható valamilyen magzatvédő vitamin. Ezekből sokféle van a piacon, az összetételük is nagyon hasonló, de csak azért nevezhetők magzatvédőknek, mert a folsav az alapvető alkotórész mindegyikben.

Czeizel világraszóló eredménye

Az már az 1980-as években kiderült, hogy a folsav csökkenti a magzati fejlődési rendellenességeket. 1984-ben egy nagyszabású nemzetközi vizsgálat indult, amelyben körülbelül ötezer magyar terhes nő is részt vett. A nemzetközi vizsgálatot 1991-ben leállították, ugyanis a folsav magzatvédő hatása teljesen egyértelmű volt. Csak a kontroll (folsav helyett placebót, azaz hatóanyag nélküli tablettát kapó) csoportban voltak fejlődési rendellenességgel született csecsemők. A folsavat tartalmazó multivitamin (a vizsgálatban ez az Elevit volt) az idegcsőfejlődési rendellenességek kialakulásának 93 százalékát megelőzte. Ezek után etikátlan lett volna placebót adni a kismamák egy részének.

Czeizel és kollégája, Dudás István a világ egyik legrangosabb folyóiratában (New England Journal of Medicine) közölték a magyar vonatkozású eredményeket 1992-ben.

Czeizel Endre védelmében csak egészségügyi maszkban lehetett a sajtótájékoztatón résztvenni Fotó: Bielik István - Origo

Rengeteg vitamin van a piacon

Az eredményekre alapozva számos cég kezdett magzatvédő vitamint gyártani. Mivel több hatásvizsgálat nem indulhatott, mindegyik termék a fent említett tanulmányra hivatkozott. A verseny azonban Czeizel szerint kedvezőtlen irányt vett: az egyes termékek azzal próbálták egymást túlszárnyalni, hogy a folsav mellett egyre több vitamint és nyomelemet tettek bele a tablettákba.

Sokan ennek tudják be az óriásbabák állítólag egyre gyakoribb születését is. Az Origónak nyilatkozó nőgyógyász elmondta, hogy bár abszolút megbízható tanulmány nincs erről a kérdésről (a babák születési súlyával kapcsolatban eddig csak a folsav hatásait vizsgálták, és ez önmagában nem okozott jelentős növekedést), elképzelhetőnek tartja, hogy akik végig szednek egy terhességi multivitamint, azoknál lehet ilyen probléma. Már csak azért is, mert a nagy mennyiségű vitamin megnöveli az étvágyat.

Csak az van benne, ami kell

A pénteki sajtótájékoztatón bemutatott új termék, a Dr. Czeizel Magzatvédő multivitamin fő előnye a forgalmazó cég, a Q Pharma Kft. szerint az, hogy csak a várandós, illetve babát tervező nők számára fontos vitaminokat, illetve nyomelemeket tartalmazza. Minden benne van, ami kell, és csak az van benne, ami kell – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A forgalmazó cég szerint az egyszerűbb összetétel miatt ez a jelenleg kapható legolcsóbb magzatvédő vitamin. Czeizel szerint a hazai terhes nőknek mindössze 6%-a szedett ilyen szert 2012-ben. Sokan valószínűleg azért nem szednek magzatvédő vitamint Magyarországon, mert túl drágának tartják - mondta a professzor. Czeizel azért vállalta, hogy betegen is részt vesz a sajtótájékoztatón, mert abban bízik, hogy személyes jelenléte és kiállása sok nőt meggyőz arról, mennyire fontos a magzatvédő vitaminok szedése a babák egészsége szempontjából.

Czeizel Endre a pénteki sajtótájékoztatón. A professzor súlyos beteg, leukémiában szenved. A sajtótájékoztatón arra kérték az újságírókat, hogy ne közelítsék meg a professzort, és viseljenek egészségügyi maszkot Fotó: Bielik István - Origo

Czeizel a hazai táplálkozási helyzethez igazította az új multivitamint: megnövelte a B-vitamin-tartalmát, és D-vitaminnal egészítette ki a szert. Két változatot is összeállított: az 1-es változat szedését a várandóság tervezésétől a terhesség 12. hetéig ajánlja, a 2-est pedig a 12. héttől a szoptatás végéig. A két vitamin között a leglényegesebb eltérés az, hogy a 2-es magnéziumot is tartalmaz, és mások az összetevők arányai a terhesség előrehaladása miatt.

Az általunk megkérdezett nőgyógyász és két másik kollégája sem tudott még érdemben nyilatkozni az új magzatvédő vitaminról, mert egyelőre nem kaptak részletes tájékoztatást róla.