Látványos táblázat az alvásigényről

iskolakezdés, gyerek, alvás
Little girl sleeping
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, megszületett a végleges válasz arra kérdésre, hány óra alvásra van szükségük az egyes korosztályokba tartozó embereknek. Egy amerikai nonprofit alváskutató szervezet 18 vezető szakember segítségével átvizsgált több mint 300 alvással foglalkozó tanulmányt, és ennek alapján fogalmazta meg ajánlásait.
Vágólapra másolva!

A rövid válasz természetesen az, hogy attól függ. Nem lehet pontosan meghatározni olyan alvásidő-mennyiséget, amely mindenki számára tökéletesen megfelelő, de az Egyesült Államokban tevékenykedő Nemzeti Alvás Alapítvány (National Sleep Foundation) nemrég megjelent tanulmánya jó összefoglalót ad az egyes korosztályok számára megfelelő alváshosszról.

Az alapítvány munkatársai több mint 300 alvástanulmányt tekintett át 18 elismert alvásspecialista szakorvos segítségével, és ennek alapján állították össze a táblázatukat. Eredményeiket a Sleep Health folyóiratban tették közzé.

A különböző életkorú emberek számára ajánlott alvásmennyiség Forrás: National Sleep Foundation

A legnagyobb csoportot kitevő felnőtteknél az ajánlott alvásmennyiség változatlan maradt. Ez azt jelenti, hogy a csoportba tartozók többségének a hét óra alvás az ideális, de a nyolc-kilenc óra alvás sem tekinthető egészségtelennek. A tanulmány két újabb kategóriával – fiatal és idős felnőttek – is bővítette a korábbiakat.

A fiatal felnőtteknek valamivel több, az idősebbeknek pedig kicsit kevesebb alvásra van szükségük, mint a középkorúaknak. A nyugodt éjszakai alvás nélkülözhetetlen mindenkinek az egészsége szempontjából. Ha valakinek akár pluszban, akár mínuszban jelentősen eltér az alvásigénye az ajánlottól, annak érdemes alvásspecialistával konzultálnia, hátha valamilyen betegség áll a jelenség hátterében.