A kakaó flavonoidjairól már korábban is bebizonyították, hogy javítja a vérkeringést és egészségesen tartja a szívet. Újabb – még korai szakaszban lévő – kutatások azonban lehetséges memóriajavító képességről is beszámolnak. A vegyületcsoport a korfüggő memória működésével kapcsolatba hozott gyrus dentatus nevű agyterületre gyakorol jótékony hatást.
Az Omega-3 zsírsavakról közismert, hogy jót tesznek a szívnek, azt viszont jóval kevesebben tudják, hogy a kognitív egészségre is kedvezően hatnak. Egereken végzett kísérletek bebizonyították, hogy az omega-3 telítetlen zsírsavak pótlása segíti a tárgyfelismerésért és helymeghatározásért felelős vizuális agyterületek működését. Többek között omega-3 zsírsavakban gazdag a lazac, lenmagolaj és a chia mag.
Két előzetes vizsgálat azt állapította meg, hogy a foszfatidil-szerin és foszfatidilsav kombinációja jótékonyan hat a memóriára, kedvre és kognitív funkciókra. A kukoricának például magas a foszfatidil-szerin tartalma.
A diót bőségesen tartalmazó étrend hatékonyan szoríthatja vissza az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.
A citikolin a sejtekben található természetes anyag, ami segíti az agyszövetek fejlődését, részt vesz a memória és a kognitív funkciók szabályozásában, erősíti az idegsejtek közötti kommunikációt, és védi a neurális struktúrákat a szabadgyökök károsító hatásaitól.
A máj egészséges működésében vesz részt és a nők egészségi állapotát is alapvetően befolyásolja, valamint támogatja a sejtek kommunikációját mind az agyban, mind a test más részeiben. Ezen kívül segíti az agyat az öregedés során és megakadályozza azoknak a kémiai folyamatoknak a lejátszódását központi szervünkben, amik a kognitív funkciók leromlását idézik elő. Jelentős mennyiségű kolint vehetünk magunkhoz, ha sok tojást eszünk.
Magnéziumban gazdag diéta különösen azoknál javasolt, akik súlyos agyrázkódást szenvedtek. Magnéziumban gazdag étel az avokádó, a szója, a banán és az étcsokoládé.
Az áfonya antioxidáns és gyulladáscsökentő hatással rendelkezik, mivel magas koncentrációban tartalmaz antocianint, és fokozza a szellemi teljesítményt azzal, hogy segíti a neurális jelzések továbbítását az egyes agyi központok között.