Napelemekhez szánt anyaggal követik nyomon a sejtek növekedését

2015.07.21. 13:28

Egy napelemekhez kifejlesztett félvezető polimer szálakból szőtt anyagról kiderült, hogy kitűnő vázul szolgál az új emberi szövetek tenyésztéséhez. Finn kutatók azt is kimutatták, hogy a szálak fluoreszkálnak. Ez lehetővé teszi, hogy nyomon kövessék a sejtek növekedését az élő szövet belsejében.

A károsodott szervek és szövetek pótlása a befogadó saját testéből nyert sejtekből növesztett új szövetekkel a regeneratív orvoslás egyik fő célkitűzése. A kutatás már hosszú utat tett meg. A súlyos égési sérülést szenvedett emberek bőrét például saját szöveteikkel pótolhatják.

Azt is tudják már, hogy a sejtek jobban növekszenek, ha valami támasztékul, vázul szolgáló anyagra telepítik őket. Eddig már sok ilyen vázanyagot próbáltak ki.

A fluoreszkáló polimerváz mikroszkópos képe. A képen a váz piros, a rajta növő sejtek zöld színűekForrás: Aili et al.

Fluoreszkáló váz

Daniel Aili, a finn Linköpingi Egyetem kutatója munkatársaival most újabb eredményt ért el ezen a területen. Sikerült kifejleszteniük egy nagyon különleges tulajdonságokkal rendelkező támasztó anyagot.

A TQ1-nek elnevezett félvezető polimert eredetileg szerves napelemekhez fejlesztették ki. Nekünk azonban sikerült mikroszálas anyaggá, egyfajta sűrű szövésű szőnyeggé feldolgozni, amelyen tanulmányozhatjuk és serkenthetjük is a szövetnövekedést” – mondta dr. Aili.

Az anyagnak számos előnyös tulajdonsága van.

Sejtbarát anyag

„A legérdekesebb, hogy a sejtek a jelek szerint kedvelik az anyagot, és az jól beilleszkedik az élő szövetbe” – folytatta Aili. Tetejében még a szálak fluoreszcensek és emberi szemmel látható hullámhossz-tartományban világítanak, így nyomon tudjuk követni, hogyan integrálódnak az élő sejtekkel és szövetekkel, illetve hogy mi történik az anyaggal az idő múlásával.”

Ebben a laboratóriumban izomszövetet tenyésztenekForrás: AFP/Ho

A kutatók patkányokba ültették a TQ1 szálakból szőtt implantátumokat, hogy tanulmányozzák a hosszú távú hatásokat. Nem figyeltek meg gyulladást és semmilyen más negatív hatást, sőt úgy tűnt, hogy az anyag még serkenti is az érhálózat kialakulását a szövetben. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az újonnan tenyésztett szövet elegendő oxigénhez jusson és életben maradjon.

Az anyag fluoreszcens tulajdonsága akár 90 napig is lehetővé teszi a szövettel való kölcsönhatások megfigyelését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK