Természetes szerekkel és módszerekkel is felpöröghetünk

kávé
Black coffee, milk and sugar, still life.
Vágólapra másolva!
Biztosan mindenkinek ismerős az érzés: nappal alig fog az agyunk és leragad a szemünk, este meg képtelenek vagyunk leereszteni, elaludni. Nézzük, milyen természetes szerek és módszerek vannak, melyekkel segíthetünk ezeken a problémákon!
Vágólapra másolva!

A klasszikusok: kávé és tea

Kétségkívül ez jut eszünkbe legelőször, ha valamire szükségünk van, ami felébreszt, felélénkít. Mára kijelenthetjük, hogy a koffein a legnagyobb mennyiségben fogyasztott pszichoaktív anyag a földön. (Egyébként nem csupán a kávéban és teában található meg, mindjárt jön még néhány koffeintartalmú szer.)

A koffein a központi idegrendszerre hat: serkenti, javítja a koncentrációs és állóképességet, mégpedig alig 5-10 perc alatt.

Értágító hatású: kitágítja az agy, a szív, a vese és a bőr ereit, kissé megemeli a testhőmérsékletet, valamint a légzés- és pulzusszámot. Csupán fél óra kell, és szinte a teljes mennyiség a vérkeringésbe kerül. Nagyjából 4 óra kell ahhoz, hogy a koncentrációja a felére csökkenjen szervezetünkben – ilyenkor kívánjuk meg újra.

Teaültetvény Forrás: AFP/Luo Han

Hogyan hat?

Gátolja az adenozinspecifikus receptorokat. A nap folyamán végig, amikor ébren vagyunk, egy adenozin nevű vegyület halmozódik fel az agyban. Amikor elér egy bizonyos mennyiséget, álmosak leszünk és aludnunk kell.

A koffein azonban éppen gátolja az adenozinspecifikus receptorokat,

elnyomja azok úgynevezett fáradtságjelző szignálját, így mesterségesen meghosszabbodik az ébrenlét ideje és frissebbek leszünk.

Bár sokáig úgy hitték, hogy a koffein emeli a vérnyomást is, ezt végül cáfolták. Ám koffein nem csupán a kávéban és teában van! Vannak növények, melyek tartalmazzák még az 1,3,7-trimetil-xantán néven is ismert koffeint. Van például a teában, kakaóban, csokoládéban vagy a kóladió kivonatában is. A legtöbb a kávéban van, a teából, csokoládéból, kólából többet kellene fogyasztanunk hasonló hatás eléréséhez.

Forrás: Origo

A zöld tea koffeintartalma alacsonyabb, illetve annak felszívódása a magas csersavtartalom miatt egyenletesebb, így lassabban élénkít, ám hatása tovább tart a fekete teához képest. A rooibos teában azonban nincs koffein, ha serkentőszert keresünk, ne ezt válaszuk!

Kakaó, csokoládé

Koffeintartalma nem magas a kávéhoz képest, melynek lefőzött 100 grammjában (rengeteg dologtól függően) 100-175 mg koffein van, a kakaóporban 78 mg – de kakaóport nem eszünk dekaszámra, abból kakaóitalt készítünk. Az étcsokoládéban (itt is sok mindentől függ) 60-80 mg koffein található.

Csokoládéüzem Franciaországban Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A csokoládéban lévő cukorból viszont az agy energiát kap, így a csoki is (pláne a magas kakaótartalmú) serkentőszernek tekinthető.

Kóla

A kóladiót termő fa Afrikában honos, továbbá Mexikóban és Kolumbiában termesztik. A benne lévő koffein a kávéhoz hasonlóan serkenti a központi idegrendszer működését, elősegíti az éberséget és a szellemi élénkséget.

Kóladió Forrás: Wikimedia Commons

Bár csupán 10-13 mg koffein van 1 deci kólában, ám ebből sosem egy kávéspohárnyi adagot iszunk, hanem több decit is.

Egy fél literes üdítő elfogyasztásával már hozzávetőlegesen 1 kávét is kiválthatunk.

A benne lévő cukor (ha nem light a termék) ugyanúgy hat, mint a csokoládé: az agyat élénkítheti.

Guarana

Ezt a Dél-Amerikában honos gyógynövényt az őslakosok évszázadok óta fogyasztják. Koffeintartalma a 2,5-8%-ot is elérheti, hatása tehát ugyanolyan, mint a kávéé, fokozza a szív munkáját, élénkít. Itthon táplálék-kiegészítőként kapható.

A guarana termése Forrás: Wikimedia Commons

A kúszónövény magjaiból kinyert anyag kávéval kombinálva az érszűkület miatt kialakult fejfájást is csökkenti, serkenti az anyagcserét is.

Nem érdemes belőle 100 mg-nál nagyobb mennyiséget fogyasztani!

Ginszenggyökér

Nincs köze a koffeinhez, mégis ismert fáradtság ellenes, energizáló hatásáról a ginszeng. Különböző fajtái és feldolgozási módjai ismertek, melyeknek némileg más hatásuk van.

A növénynek memóriajavító hatást tulajdonítanak, de erre még nincs elismert bizonyíték.

A benne lévő ginzenozidok növelik a szellemi, fizikai teljesítőképességet, hasznos lehet fáradtság, kimerültség esetén. Ugyanakkor a stressz által okozott tünetek ellen is hatásosnak tartják. A koffeinnel ellentétben nem okoz álmatlanságot, ingerlékenységet.

Testmozgás

Bár hajlamosak vagyunk inkább meginni vagy bekapni valami élénkítőt, ne feledkezzünk meg arról, hogy vannak még más módszerek is arra, hogy felgyorsuljunk, ha épp leeresztenénk.

Bármilyen testmozgás jót tesz: megemeli a vérnyomást és a pulzust, így több oxigénben gazdag vér jut az agynak is. Azt a sportos életmódot élők igazán tudják, hogy a mozgás segít a gondolatok rendezésében, a kreativitás előhívásában. Ráadásul stressz oldó is.

A mozgás segít a gondolatok rendezésében, a kreativitás előhívásában. Forrás: PhotoAlto/Vincent Hazat

Az autósoknak is ezt ajánlják, ha fáradtak, álmosak lesznek: pár percet mozogni kell, a test minden porcikáját átmozgatni.

Hideg és hideg vizes zuhany

Ez elég egyértelműen frissítő – bár roppant kellemetlen is tud lenni. A hirtelen hidegsokk hatására adrenalin termelődik, felgyorsul a szívverés, nő a vérnyomás. Nem kell feltétlenül egy pohár hideg vízzel lelocsolnunk azt, aki túl álmos, egy rövid séta a hűvös levegőn, hideg vizes arcmosás, télen pár perces szellőztetés is bőven elég.

És még…

Felpörget, élénkít a nevetés, a gyors és kellemes zene, pláne ha táncra is késztet, és hát persze egy kis szundikálás is felfrissít minket. Az adrenalin is azonnal éberré tesz – de azt nem ajánljuk, hogy felfrissülés céljából valami veszélyes dolgot csináljunk, hogy adrenalin termelődjön a szervezetünkben.

A nevetés is élénkít Forrás: Cultura Creative/Seb Oliver

Lecsillapító szerek

Ha egész nap pörögtünk és emiatt aztán este képtelenek vagyunk lazítani, akkor jól jöhet néhány természetes szer erre is. Ez egyik legtöbbet ajánlott gyógynövényünk erre a citromfű. A belőle készült tea természetes nyugtatószer, segít elaludni is.

Hatása fokozható macskagyökérrel együtt készítve.

Citromfű Forrás: AFP/Scanpix

Természetes nyugtatónak számít a levendula is, pláne, ha a fürdővízbe csepegtetjük a belőle készült illóolajat. A kavagyökér kiválóan enyhíti az enyhe vagy közepesen súlyos szorongást – ám ne igyunk rá alkoholt. A golgotavirág is stressz oldó hatásáról ismert, általános szorongás enyhítésére is használják. De ha nem szeretnénk gyógynövényekkel kísérletezni, akkor sétáljunk egy nagyot, vagy alkalmazzunk valamilyen stressz oldó technikát – ki-ki világnézete vagy kedve szerint.

(A cikk megjelenését a Magyar Telekom támogatja. Az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.)