Génmódosított banánt etetnének amerikai diákokkal

banán, GMO
Vágólapra másolva!
Egy tucatnyi diáknak fizetnének az Iowai Állami Egyetem kutatói azért, hogy egy sokak által vitatott tudományos kísérlet részeként génmódosított banánt fogyasszanak.
Vágólapra másolva!

A The Des Moines Register című helyi lap szerint az ausztrál Queenslandi Műszaki Egyetem tudósai által fejlesztett banánban egy olyan gén található, amely segítheti az Afrikában élők szervezetének A-vitamin-termelését.

"Ugandában és más afrikai országokban az A-vitamin hiánya az egyik legfőbb hozzájárulója a fertőző betegségek okozta gyermekkori haláleseteknek. Nem lenne nagyszerű, ha ez a banán megelőzné a kisgyerekek körében a kanyaró, a malária és a hasmenés okozta halált?" - fogalmazott Wendy White, az Iowai Állami Egyetem (ISU) élelmiszertudományi professzora és a kutatás vezetője egy 2014-es közleményben.

Már régóta tervezték

A tudós még 2014 nyarán fordult emailben az egyetem diákjaihoz azzal, hogy 12 női önkéntest keres, akiknek háromszor négy napig kellett volna olyan diétát követniük, amelynek része lett volna a "normális" banán mellett a génmódosított változat fogyasztása is. A hatást vérvétellel ellenőrizték volna, a kiválasztott önkénteseknek fejenként 900 dollárt (mintegy 250 ezer forintot) ajánlottak fel.

Forrás: Wikimedia Commons

A viták miatt azóta is húzódó, azonban a tervek szerint idén végül megvalósuló kísérletet a kizárólag természetes ételek fogyasztásának szószólói közül sokan veszélyesnek ítélik, ugyanakkor a kutatás támogatói szerint a beültetett gén egy másik banánfajtából származott, és fogyasztása teljesen biztonságos.

Tiltakozás

A héten a kísérletet ellenző aktivisták petícióban követelték az egyetem vezetésétől, és a kutatást támogató Bill és Melinda Gates Alapítványtól, hogy állítsák le a projektet. A petíciót az aktivisták szerint több mint 57 ezren írták alá.

A tiltakozók a közleményükben úgy fogalmaznak: az ISU diákjait arra kérték a tudósok, hogy legyenek az elsők, akik ilyen "ismeretlen veszélyeket rejtő" génmódosított élelmiszert fogyasztanak, miközben a kutatás nem kellően átlátható módon zajlik, az intézmény közösségének tagjai pedig nem kaptak válaszokat többek között a kutatás kockázataival, általánosíthatóságával kapcsolatos aggodalmaikra sem.