Működő spermiumokat hoztak létre laborban

petesejt, spermiumok
Az elhízás a spermiumok megtermékenyítőképességét is rontja
Vágólapra másolva!
Egerektől nyert embrionális őssejtekből működőképes spermiumokat hoztak létre kizárólag laboratóriumi körülmények között kínai kutatók, akik szerint úttörő jelentőségű módszerük idővel a férfi terméketlenség kezelésének megoldásához vezethet.
Vágólapra másolva!

A laboratóriumi körülmények között létrehozott spermiumok felhasználásával egészséges és termékeny egérutódok jöttek a világra, amelyek felnőve ugyancsak egérapák és egéranyák lettek.

Hogyan csinálták?

A férfi terméketlenség egyik fő oka, hogy a herékben lévő korai hímivarsejtek, az úgynevezett primordiális csírasejtek (PGC) nem képesek sejtosztódás révén működőképes hímivarsejtekké válni.

Számos kutatásban állítottak már elő sikerrel embrionális őssejtekből korai hímivarsejteket, amelyeket azonban be kellett ültetni terméketlen egerek heregolyójába ahhoz, hogy kifejlődött érett spermiumokká váljanak.

Forrás: Goodwill Pharma

Az új technika lényege, hogy kihagyva a beültetési fázist, a korai hímivarsejtek a természetes szövetkörnyezetüket imitáló laboratóriumi edénykében fejlődnek tovább.

A vizsgálat során a primordiális csírasejtek ugyan nem váltak teljesen éretté, de eléggé kifejlődtek ahhoz, hogy képesek legyenek a nőstény egerektől nyert 379 petesejt megtermékenyítésére.

A később beültetett embriókból végül kilenc utód született.

Milyen irányba folytatódhatnak a kutatások?

A Nancsingi Orvostudományi Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia Zoológiai Intézetének munkatársai a jövőben más állatok, egyebek közt főemlősök bevonásával akarják tesztelni a módszert a lehetséges kockázatok felmérése érdekében, előkészítve a terepet a humán próbák számára.

"Amennyiben bebizonyosodik, hogy biztonsággal és hatékonyan alkalmazható az embereknél, akkor a módszerünkkel teljesen működőképes spermát tudnánk létrehozni a mesterséges megtermékenyítési módszerekhez és lombikbébi programokhoz" - húzták alá a szakemberek.

Kísérleti egér Forrás: Science Photo Library/National Cancer Institute

Számos amerikai kutató üdvözölte a módszert, az őssejtkutatás terén elért "mérföldkőnek" nevezve az eredményeket.

Ugyanakkor rámutattak, hogy a módszerhez idővel mesterséges pluripotens őssejteket lehetne használni, amelyek az embrionális őssejtekhez nagyon hasonló módon működnek, de bőrsejtekből állítják elő őket,

amivel kivédhetőek lennének az embriók használatából eredő etikai aggodalmak.

Az eredményeket a Cell Stem Cell című amerikai szakfolyóiratban közölték.