Borsóból készítenek tejet

borsó
Zöldborsó
Vágólapra másolva!
Egy amerikai cég kidolgozta a módját, hogy tejszerű italt készítsen borsóból. A gyártók szerint a készítmény gazdagabb kalciumban, mint a valódi tej és laktózérzékenyek meg vegetáriánusok is fogyaszthatják.
Vágólapra másolva!

A hagyományos tehéntejnek számos különleges előnye van. Tele van kalciummal, fontos fehérjékkel, kálimmal és B-vitaminnal.

Azok számára, akik nem isznak rendszeresen tejet, mert nem szeretik az ízét vagy laktózérzékenyek, számos növényi alapú tej – elsősorban mandulából és szójából készült – áll rendelkezésre, amelyek részben pótolhatják a tehéntej előnyeit, jót tesznek a csontoknak és az általános egészségnek. Most egy újfajta növényi tejtermék csatlakozott ezek sorához.

Itt a borsótej!

A Ripple nevű cég által kifejlesztett borsótej adagonként 8 gramm fehérjét és 50 százalékkal több kalciumot tartalmaz, mint a hagyományos tehéntej. Nincs benne cukor, viszont vannak benne omega-3 zsírsavak, D-vitamin és vas.

A Ripple kidolgozta a módját, hogyan terelje a világot az inkább növényi alapú élelmiszerek felé, ezzel csökkentve a hagyományos tejtermelés környezetre gyakorolt negatív hatását.

Zöldborsó Forrás: Petr Kratochvil

A Ripple egyik alapítója, Adam Lowry nagyjából egy évet dolgozott azon, hogy megtalálja a megfelelő receptet és technológiát a borsótej előállítására, olvasható a Medical Daily cikkében.

Az íze is hasonlít a tejéhez

Lényeges volt a megfelelő egyensúly megtalálása, mivel a borsó íze önmagában egyáltalán nem hasonlít a tejére, viszont tele van hasznos fehérjével. Így fontos volt, hogy „elkülönítsük a borsóból a jó anyagokat mindazoktól, amelyek nem megfelelő ízt és színt adnak neki” – mondta Lowry a FastCoExist hírportálnak.

– folytatta Lowry. „Ha csupán úgy készítünk borsótejet, ahogy mandulatejet, hagyományos sárgaborsóból, nagy fehérjetartalmú italt kapunk, de az íze őszintén szólva borzalmas. Ennek oka, hogy ha túl sok borsót teszünk a tejbe, akkor annak borsó íze lesz.”

Forrás: AFP

Sokféle nem tehénből származó tej van a piacon, köztük kókusz-, szója-, mandula-, rizs-, len-, kender-, rizsparéj- és kesudiótej. Ezeknek mind megvan a maguk előnye és hátránya. A fő kérdés azonban az, hogy ezek közül bármelyik egészségesebb-e az ember számára, mint a tehéntej.

A tehéntejet nem pótolja semmi

Míg sok nem tehénből származó tej magas kalcium- és fehérjetartalmú, sok tele van cukorral, ezért is fontos elolvasni a tápértékadatokat, mielőtt kiválasztanánk valamelyiket.

Mindenesetre a legtöbb nem tehéntej megpróbálja utánozni a hagyományos tej tápértékét, csak tehenek kiküszöbölésével (és néha a telített zsírsavak nélkül, amelyekből tipikusan sok található a tehéntejben).

Egészségesek lehetnek a tejcukorérzékenyek számára, de ha valaki képes fogyasztani a hagyományos tehéntejet, akkor talán még jobb, ha megmarad annál. A szakemberek az utóbbi években általában egyetértenek abban, hogy a tápanyaggazdag élelmiszerek, amilyen a teljes tej is, talán még egészségesebbek is, mint az alacsony kalóriájú lehetőségek, különösen, ha mértékletesen fogyasztjuk ezeket.