Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fejüknél összenőtt ikreket próbálnak szétválasztani New Yorkban

műtét, operáció, altatás, aneszteziológus, illusztráció
Vágólapra másolva!
Nagyjából minden 200 000 élve születés közül egyben jön világra sziámi, azaz valamely testrészénél összenőtt ikerpár. A fejüknél összenőtt ikrek a legritkábbak: 2,5 millió születésből egyben fordul elő. Most egy ilyen 13 hónapos ikerpárt próbálnak meg szétválasztani New Yorkban.
Vágólapra másolva!

Életük legnehezebb napja elé néznek a 13 hónapos Anias és Jadon, és természetesen az egész McDonald család. A tervek szerint ma fogják szétválasztani a két, fejénél összenőtt fiút.

Sokan nem élik túl az első napot

A sziámi ikrek élete elég áldatlan. Az összenőtt ikrek fele halva születik, és a túlélők harmada meghal az első napon, állítja a Marylandi Egyetem orvosi központja. Jelenleg kevesebb mint 12 ilyen ikerpár él a világon. A fejüknél összenőtt, úgynevezett craniopagus ikrek sorsa a legnehezebb. Csupán 20 százalékuk éli meg szétválasztás nélkül a 2 éves kort a CNN által idézett kutatási adatok szerint.

Ez a veszély és más egészségi kockázatok késztették a McDonald családot arra, hogy segítséget kérjenek dr. James Goodrich-tól. Ő a világ azon kevés sebészeinek egyike, akinek kiterjedt gyakorlata van a sziámi ikrek szétválasztásában.

3D-s modell a felkészüléshez

– mondta Goodrich a CNN-nek. Goodrich sebészcsapata fejüknél összenőtt ikrek 3D-s virtuális modelljein készültek fel a bonyolult műtétre. Az ikrek további előkészítéséhez Goodrich csapata négy szövettágítót helyezett a fejükbe, így a bőrük kinyúlhat, és a műtét után összevarrható lesz.

A minimum húszórásra tervezett műtét New York-i idő szerint csütörtök kora reggel kezdődött a bronxi Montefiore orvosi központban. Bár az orvosok és a szülők is abban reménykednek, hogy a műtét sikerül, és mindkét – immár szétválasztott – fiú túléli a beavatkozást, az egyik fiú (Anias) sokkal rosszabb állapotban van a testvérénél: szívproblémái és görcsrohamai is vannak.
Az ikreknek 4-5 centiméteres átmérőjű részen az agyszövetük is összenőtt.

Ezért annak is nagy a kockázata, hogy a szétválasztás sikere ellenére is később agykárosodás vagy egyéb idegi probléma alakul ki.

Cikkünk frissült!

Sikeresen szétválasztották a fejüknél összenőtt ikreket. Maga a szétválasztó műtét több mint 16 órán át tartott, ez után még több órán keresztül dolgoztak az orvosok a koponyák helyreállításán. A műtét teljes időtartama meghaladta a 22 órát. Jadont hozták ki először a műtőből New York-i idő szerint reggel 7:40-kor. Bár egyelőre nem lehet biztosat mondani, az orvosok és a szülők is bizakodnak a műtét hosszú távú sikerességében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről