Feleslegesek a kombinált terhesvitaminok

újszülött
A csecsemőknek ajánlott számtalan étrendkiegészítő felesleges pénzkidobás az új brit tanulmány szerint
Vágólapra másolva!
Szakirodalmi adatok nem indokolják, miért kellene valamennyi terhes nőnek kombinált vitamin- és ásványianyag-készítményeket szednie. Egyedül a folsav és a D-vitamin nélkülözhetetlen, a többi pénzkidobás – állítják brit szakértők.
Vágólapra másolva!

A terheseknek szánt multivitamin- és ásványianyag-tartalmú étrend-kiegészítőket – közismert nevükön terhesvitaminokat – általában úgy hirdetik a forgalmazók, mintha nélkülözhetetlenek lennének a baba egészséges fejlődéséhez. A British Medical Journal lapcsoporthoz tartozó, gyógyszergyáraktól függetlenül működő és elfogulatlan értékeléseiről híres Drug and Therapeutics Bulletin (DTB) e havi számában azonban olyan áttekintés látott napvilágot,

amely szerint a legtöbb kismamának semmi szüksége nincs ezekre a készítményekre,

beszerzésük ezért nem egyéb, mint pénzkidobás.

Marketingszólam valós tartalom nélkül

A DTB szerzői a rendelkezésre álló szakirodalmi bizonyítékok alapján azt üzenik a várandósoknak, hogy

bátran álljanak ellen az őket célzó marketingszólamoknak,

mert a terhesvitaminok szedése sem a kismamák, sem a babák egészségügyi mutatóira nincs érzékelhető kihatással. Ha a gyermekvárás hónapjai alatt gondoskodnak a változatos és kiegyensúlyozott étrendről, bőven elég, ha csak az orvosilag igazoltan szükséges, a multivitaminok árának törtrészéért beszerezhető folsav és D-vitamin bevitelére ügyelnek.

A csecsemőknek ajánlott számtalan étrend-kiegészítő felesleges pénzkidobás az új brit tanulmány szerint Forrás: Thinkstock

A megfelelő táplálkozás a terhesség előtt és alatt is kulcsfontosságú a kismama és a fejlődő gyermek egészsége szempontjából – hangsúlyozzák a szakértők. Az alapvető tápanyagok elégtelen bevitele bizonyítottan növeli a terhességi és szülési komplikációk – egyebek mellett a magas vérnyomással járó preeklampszia, valamint a növekedési elmaradás, a velőcsőzáródási rendellenességek és a csontrendszeri elváltozások – kockázatát.

A multivitamin-kiegészítőket azzal reklámozzák, hogy szedésükkel számos szövődmény megelőzhető Forrás: PhotoAlto/Anne-Sophie Bost

A multivitamin- és ásványianyag-tartalmú készítményeket éppen azzal reklámozzák, hogy szedésükkel mindezek a lehetséges szövődmények megelőzhetők. Jellemzően több mint 20-féle összetevőt tartalmaznak, amelyek közül a legáltalánosabbak a B-vitaminok (B1, B2, B3, B6, B12), valamint a C-, D-, E- és K-vitamin, a folsav, a jód, a magnézium, a vas, a réz, a cink és a szelén.

Magyarországon legalább tucatnyi ilyen termék van forgalomban;

havi adagjuk átlagosan 2-3 ezer forintba kerül.

Csak a folsav és a D-vitamin lényeges

A DTB azzal a céllal tekintette át külön a folsavra, D-vitaminra, vasra, C-, E- és A-vitaminra, valamint a kombinált multivitamin-készítményekre vonatkozó irodalmi adatokat, hogy felülvizsgálja az Egyesült Királyságban jelenleg hatályos orvosi iránymutatást. Megállapításuk szerint az angol nemzeti egészségügyi ajánlást

a folsav esetében támasztják alá leginkább a kísérletes bizonyítékok.

Az Angliában és Magyarországon is érvényes ajánlás napi 400 mikrogramm folsav bevitelét javasolja a tervezett teherbe eséstől a terhesség 12. hetéig, ugyanis a terhesség első trimesztere kritikus az idegrendszert kialakító velőcső megfelelő fejlődése szempontjából, és ez a folyamat különösen érzékeny a folsav hiányára.

A legfontosabb, a folsav iStockPhoto

Azon nők számára, akiknél valamilyen okból fokozott a velőcsőzáródási rendellenességek esélye – például mert maguk is így születtek, vagy a családban előfordult ilyen eset, illetve akik cukorbetegek –, ennek az adagnak több mint tízszerese, napi 5 milligramm folsav bevitele ajánlott.

Ezek az ajánlások széles körű kísérletes és megfigyeléses bizonyítékokon alapulnak.

A D-vitamin-bevitel ugyancsak hasznos lehet Forrás: AFP/Didier Pallages

A D-vitamin pótlását illetően már kevésbé egyértelműek az eredmények: a rendelkezésre álló klinikai kísérleti adatok közül csak kevés szól amellett, hogy a D-vitamin bevitele csökkentené bármilyen terhességi vagy szülési szövődmény kockázatát. Ezzel együtt a DTB szerzői indokoltnak tartják fenntartani a napi 10 mikrogramm bevitelére vonatkozó jelenlegi ajánlást, amely a terhesség és szoptatás teljes időszakára vonatkozik.

Nem indokoltak a terhességi kombinált étrend-kiegészítők

Az összes többi vitamin és nyomelem, illetőleg a kombinált készítmények esetében semmilyen nyilvánvaló előnyt nem bizonyítanak a klinikai kísérletes megfigyelések – állapították meg a szakértők –, az A-vitamin magas dózisú szedése pedig kifejezetten árthat a fejlődő magzatnak. A szerzők így fogalmaznak:

Kivételt csupán a generikus gyógyszerként viszonylag olcsón beszerezhető folsav- és D-vitamin-készítmények jelentenek.

D-vitamin-készítmény gyerekeknek Forrás: Origo

A multivitaminok reklámjaiban elhangzó állítások jobbára alacsony jövedelmű országokban végzett klinikai kísérletekből származnak, ahol sokkal gyakoribb, mint az Egyesült Királyságban, hogy a nők elégtelen vagy nem megfelelő táplálékhoz jutnak – hangsúlyozzák.

Ráadásul még az itt gyűjtött bizonyítékok nagy része is megfigyeléses tanulmányokból származik,

amelyek csak a tápanyagbevitel és a terhesség kimenetele közötti statisztikai összefüggést tudják vizsgálni, az ok-okozati viszonyokat nem.

A várandós nők számára a kísérletek szerint az ajánlott készítmények többsége felesleges Forrás: Thinkstock

„A legtöbb nő számára tehát, aki gyermekvállalást tervez, vagy várandós, a terhesek számára reklámozott több összetevőjű multivitamin- és ásványianyag-tartalmú étrend-kiegészítők valószínűleg szükségtelenek, ezért csak felesleges kiadást jelentenek. E termékek forgalomba hozatalát nem támasztják alá a gyermek vagy az anya egészsége szempontjából releváns bizonyítékok” – foglalják össze a szakértők, hozzátéve: „A terhes nők nyilvánvalóan sebezhetők a születendő baba egészségét érintő üzenetekkel szemben, és bármilyen anyagi áldozatra rávehetők.”