A gránátalmáról régóta hírlik, hogy lassítja az öregedést, de ezt eddig semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztotta alá. Most viszont megtalálták a gyümölcs varázserejének vélt kulcsát, és a kérdéses vegyület már klinikai kipróbálás alatt áll.

A kutatóknak is komolyan kell venniük a gyümölcs fiatalító erejét

Tényleg a gránátalma lenne az új szuperélelmiszer, amely megfékezi az öregedést? Bár effajta hírek régóta keringenek a bioételek piacán,

a tudományos világ mindeddig kevés hitelt adott nekik,

és ezen a helyzeten csak rontott a bioélelmiszer-gyártók marketingoffenzívája. Mostantól azonban a kutatóknak is komolyan kell venniük az egzotikus gyümölcs fiatalító erejét: az Amazentis nevű svájci élettudományi vállalkozás a magas presztízsű Nature Medicine folyóiratban publikált megfellebbezhetetlen bizonyítékokat a gránátalmában található egyik speciális vegyület hatékonyságáról.

Mostantól komolyan kell venni a gránátalma vélt varázserejétForrás: Dreamstime

A lausanne-i EPFL kutatóintézet és az Amazentis által közösen végzett vizsgálatok kiderítették, hogy a gránátalma egyik összetevőjét a bélbaktériumok olyan vegyületté alakítják,

amely segít az izomsejteknek az öregedés elleni védekezésben.

Az állatkísérletek a fonalférgektől a rágcsálókig mind figyelemre méltó eredményeket mutatnak, és már az emberi klinikai kísérletek is megkezdődtek.

Dávidként veszi fel a harcot az öregedés Góliátja ellen

Ahogy öregszünk, sejtjeinknek egyre nagyobb kihívást jelent a mitokondriumoknak nevezett energiatermelő sejtszervecskék karbantartása és megújítása. A károsodott, működésképtelen mitokondriumok felhalmozódása viszont kedvezőtlenül hat a szövetek egészségére. Ez a folyamat az izmokban is lejátszódik, és a kutatók véleménye szerint lényeges szerepet játszik abban, hogy izmaink a korral elgyengülnek.

Botticelli képének részlete 1487-bőlForrás: Wikimedia Commons

A funkcióvesztett mitokondriumok felgyülemlése egyébként más időskori betegségek, például a Parkinson-kór kialakulásában is vétkes lehet.

A svájci kutatók által azonosított molekula,

az urolitin A mintegy Dávidként veszi fel a harcot az öregedés Góliátjával szemben:

egymaga helyre tudja állítani a sejtek mitokondriummegújító képességét.

A gránátalma titka a gyümölcsben kimutatott urolitin A molekulára vezethető visszaForrás: Thinkstock

„Ez az egyetlen ma ismert molekula, amely újra tudja indítani a károsodott mitokondriumok eltakarításának folyamatát, tudományos nevén a mitofágiát" – fejtette ki a közlemény írásában közreműködő Patrick Aebischer. 

A vegyület teljesen természetes, a hatása pedig erőteljes és mérhető."

Hatásos eredmények a kísérleti egereken is

A csoport tagjai először a laboratóriumok egyik kedvenc vizsgálati alanyán, a C. elegans nevű fonalférgen ellenőrizték a feltételezésük helytállóságát. Az öregedéssel kapcsolatos kutatásoknak már csak azért is kedvelt alanya ez az apró féreg, mert 8-10 napos korában már idősnek számít. Az urolitin A-val kezelt férgek élettartama több mint 45 százalékkal hosszabbodott meg a kontrollcsoportéhoz képest.

Az elvégzett tesztek hatásosnak bizonyultak a kísérleti egereken isForrás: AFP

A biztató kezdeti eredményeken felbuzdulva a kutatócsoport

az emberhez jóval közelebb álló rágcsálókon tesztelte tovább a vegyület kedvező tulajdonságait.

Ezekben a kísérletekben – a fonalférgekhez hasonlóan – azt figyelték meg, hogy az urolitin A-val kezelt állatcsoportban a mitokondriumok felhalmozódása lényegesen kisebb mértékű volt, ami a sejten belüli hatékony öntisztító folyamatok serkentésének volt köszönhető.

Gránátalma-ültetvényForrás: Livingstrong

Az öregnek számító 2 éves egerek az állóképességüket vizsgáló futási tesztben 42 százalékkal jobban teljesítettek, ha előzőleg urolitin A-kezelésen estek át, mint azonos életkorú kezeletlen társaik.

A bélflóra összetétele is sokat számít

A kutatók ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a gránátalma magát a hatékony vegyületet nem, csak annak előanyagát tartalmazza, amely a beleinkben élő baktériumok anyagcseréje hatására alakul urolitin A-vá. Ezért aztán a gránátalma fogyasztása nyomán képződő urolitin A mennyiségét

nagyban befolyásolja az illető állat vagy ember bélflórájának összetétele és működése.

Akad, akinek a beleiben egyáltalán nem alakul át az előanyag a hatóanyaggá, ezért hiába is fogná magát gránátalmakúrára.

A gránátalmafa virágaForrás: Origo


Az urolitin A hatásában az előanyagát termelő növények, az azt átalakító baktériumok és a mindebből hasznot húzó állatok több százmillió éves koevolúciója tükröződik. Az Amazentisnél dolgozó Chris Retsch ezt így magyarázza: „Az urolitin A előanyagai nemcsak a gránátalmában, hanem kisebb mennyiségben bár, de sok olajos magban és bogyós gyümölcsben is megtalálhatók. A kedvező hatású urolitin A képződésében azonban az előanyagot bontó bélbaktériumoknak is közre kell működniük.

Az egzotikus gyümölcsnek bizonyítottan pozitív élettani hatásai vannakForrás: Thinkstock

Mikor aztán az emésztés során végül is létrejön a gazdaszervezet számára előnyös molekula, abból közvetetten a benne élő baktériumok is hasznot húznak, így a természetes szelekció mind nekik, mind a számukra otthont nyújtó gazdaszervezetnek kedvezni fog."

Az EPFL kutatóinak megközelítése

új utat nyit az időskori izomdegeneráció elleni küzdelemben:

mivel az urolitin A a szervezet saját önmegújító folyamatait serkenti, jó esélyekkel indul abban a versenyben, amelyben sok korábbi – elsősorban az izomtömeg növelésére koncentráló – gyógyszeripari termékjelölt elbukott.