Rejtett szívbetegségeket mutat ki a vérvizsgálat

szív
Az új felfedezés lehetővé teszi, hogy vérvizsgálattal időben kimutatható legyen a szívroham kockázata
Vágólapra másolva!
Egy olcsó vérvizsgálattal megjósolható, mely látszólag egészséges pácienseknél magas a szívroham kockázata.
Vágólapra másolva!

Vészjelző protein

Brit szakértők szerint a troponinteszt jóval hatékonyabb annál, mint amikor csak a vérnyomásból és a koleszterinszintből következtetnek a szív lehetséges betegségeire. Az új módszer azt a proteint vizsgálja, amely akkor szabadul fel, ha megsérül a szívizom.

Az új felfedezés lehetővé teszi, hogy vérvizsgálattal időben kimutatható legyen a szívroham kockázata Forrás: Science Photo Library

Egyelőre csak férfiakon tesztelték, de a Brit Szív Alapítvány kutatói szerint a nők esetében is eredményes lehet a vizsgálat.

Az orvosok már használják ezt a tesztet annak megállapítására, hogy a páciensnek volt-e éppen szívrohama.

Az Edinburghi és Glasgowi Egyetem kutatói úgy vélik, a vizsgálat a pácienseket segítheti annak elkerülésében is.

Az időben diagnosztizált hajlam életmentő lehet

Nicholas Mills és kutatótársai az American College of Cardiology című szaklapban megjelent tanulmányukban arra az eredményre jutottak, hogy azok a férfiak, akiknek vérében magasabb a troponinszintje, jóval nagyobb eséllyel szenvednek el szívrohamot vagy halnak meg szívbetegségben a következő 15 évben.

A magas troponinszint a fenyegető súlyos szívbetegség előjele Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

Ha ezek a nagy kockázattal élő férfiak preventív kezelést kaptak, például koleszterincsökkentő gyógyszereket (sztatinokat), csökkent a troponinszintjük és a szívbetegség kockázata is.

A troponin a szív barométere

A kutatásban résztvevő 3300 férfinak magas volt a koleszterinszintje, de korábban egyiküknél sem diagnosztizáltak szívbetegséget.

A szakértők terveik szerint a kutatást ezután nőkre is kiterjesztik.

"A troponin olyan, mint a szív egészségének barométere: ha csökken, az jó. Úgy tűnik, azt is megjósolja, kik azok, akik profitálhatnak a sztatinokból" - mondta el David Newby, a tanulmány társszerzője.

Szívbetegségben elhunytak száma Magyarországon 1990 és 2011 között Forrás: MTI/KSH

A troponinteszt segítségével az orvosok azonosíthatják látszólag egészséges egyének rejtett szívbetegségét, és megelőző kezeléseket dolgozhatnak ki azok számára, akiknek leginkább szükségük van rá" - tette hozzá Mills.

Nehéz a korai felismerés

Tim Chico, a Sheffieldi Egyetem kardiológia szerint

a szívbetegségek fő problémája, hogy nagyon nehéz felismerni a korai jeleket a tünet nélküli embereknél.

"Mindazonáltal a szívbetegség legjobb kezelése a megelőzése, ezért olyan fontos az egészséges táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás, a dohányzás mellőzése, valamint az egészséges testsúly és vérnyomás megőrzése" - tette hozzá a szakértő.