Hirtelen megnő az újdonsült anyukák agya

Vágólapra másolva!
A szülést követően bizonyos területek megnövekednek az újdonsült anyukák agyában, ami felnőtt embereknél meglehetősen szokatlan ilyen rövid idő alatt. Azoknál az édesanyáknál, akik különösen szerettek áradozni gyermekükről, még nagyobb növekedést figyeltek meg az agy motivációval, jutalmazással és érzelemszabályozással összefüggő területein.
Vágólapra másolva!

Az első hat hétben, vagyis a gyermekágyas időszak alatt általában kialakulnak azok az alapok, amelyek szerint a kibővült család működni kezd. Mire kell ebben az időszakban figyelni? Hogyan fejlődik a baba? Mi zajlik az édesanyában és hogyan érinti mindez a családot?

A fenti kérdésekről részletesebben olvashatnak például ezen az oldalon, de az anya szervezetében történő változásokról most egy érdekes új eredmény született. Amerikai kutatók 19 nő agyát vizsgálták meg funkcionális MRI készülékkel, először 2-4 héttel, majd 3-4 hónappal a szülés után. A felvételeken kicsi, de jelentős eltérések láthatók a szürkeállomány bizonyos területein, ami felnőtt embereknél ilyen rövid idő alatt egyáltalán nem tekinthető megszokott dolognak. Az eredményekről a Behavioral Neuroscience című folyóirat októberi számában számoltak be a szakemberek, ahol az eredeti közleményhez egy hosszabb, elméleti kommentárt is írtak a Richmond Egyetem kutatói.

A korábbi vizsgálatok állatoknál már kimutatták, hogy az anyasággal összefüggő hormonok, így az ösztrogén, prolaktin és oxitocin megváltoztatja az anyaállatok agyának felépítését és a nőstények viselkedését is. Emberek esetében azonban nem lehet megmondani, hogy az agy növekedése okozza-e a nők viselkedésének megváltozását, vagy pedig fordítva, a viselkedés van hatással az agyra - mondta Pilyoung Kim, az amerikai National Institute of Mental Health idegkutatója, a kutatás vezetője.

Az érintett részek közé tartozik a prefrontális kéreg (a homloklebeny elülső része, amely az ítélőképességgel áll kapcsolatban), a homloklebeny (ami az érzékelés feldolgozásában vesz részt) és a középagy több területe. Azoknál a nőknél, akik különös lelkesedéssel dicsérték a gyermekeiket, nagyobb növekedést tapasztaltak a hipotalamusz, a mandulamag (amygdala) és az úgynevezett substantia nigra területén, amelyek az agy jutalmazással és motivációval összefüggő részei - írja az Amerikai Pszichológiai Társaság által kiadott sajtóközlemény.

A résztvevők nagyjából fele-fele arányban szültek fiúkat és lányokat. Nyolcuknak nem ez volt az első terhessége, és senki sem küzdött szülés utáni depresszióval. Kim szerint a depressziós anyukák esetében valószínűleg nem lennének ilyen változások az agyban. A résztvevők alacsony száma miatt a kutatók nagyobb mintán is szeretnék elvégezni a vizsgálatokat.

Az édesanya szervezetének szülést követő változásairól itt olvashat bővebben: Az édesanya belső történései és a párkapcsolat alakulása a csecsemő első életévében.

* * *

A családtervezéstől a baba megszületéséig

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője vezeti végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok hamis tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.

(Hirdetés)