Topligák
Angol, spanyol, olasz és német csúcsfoci, sőt.
Ez kell nekem!Háttérképek


Még több...

Hírlevél


kér lemond


Spanyolország - esélyes
2003. november 24., hétfő, 16:25|Utolsó módosítás: 2004. június 8., kedd, 14:47

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Bár Európa-bajnokok, meg ezüstösök is voltak, a közelmúltban, illetve mostanság nem tudták, nem tudják megmutatni, mire is hivatottak. Talán a szomszédban összejön.


A bőség zavarában 1/2. oldal >>

Forrás: EPA
Raúl González
Ajánlat
A mester: Sáez
A csapat 23-as kerete

A hispánok 1913. július 3-án alapították meg labdarúgó-szövetségüket, a FIFA-nak 1904, az UEFA-nak 1955 óta tagjai. A legtöbbször piros-kék mezben pályára lépő spanyolok nemzetközi sikerei meglehetősen régre datálódnak: 1964-ben voltak Európa-bajnokok, 1984-ben ezüstérmesek, s 1950-ben világbajnoki negyedikek.

A kontinensviadalokon tehát lényegesen jobban szerepelnek, mint az összes földrész legjobbjait felvonultató megmérettetéseken, ám futballkultúrájukhoz mérten még így is gyengén. A legutóbbi négy Eb-n sem jártak sok sikerrel, 1988-ban nem jutottak be a legjobb négy közé, 1992-ben már a nyolcas döntőre sem tudták kvalifikálni magukat, 1996-ban és 2000-ben pedig továbbléptek ugyan mind a selejtezők, mind a csoportmérkőzések jelentette akadályon, de a negyeddöntőben mindkétszer kizuhantak.

Ha a felnőttek között nem is tartoztak eddigi válogatott eredményeik alapján a legjobbak közé, ez a titulus feltétlenül kijár nekik a korosztályos megmérettetéseken nyújtott produkciójuk alapján. Különösen a közelmúltban vitézkedtek: 1986-ban U21, 1986-ban, 1988-ban és 1991-ben pedig U16 Európa-bajnokok lettek, s az 1992-es olimpiai aranyérmet is ők vehették át.

Ami a jelenlegi selejtezősorozatot illeti, a vébé után új szövetségi kapitány került a gárda élére Inaki Sáez személyében, aki korábban a korosztályos válogatottaknál dolgozott, és tavaly Eb-t nyert a 18 éven aluliakkal. A spanyolok természetesen favoritnak számítottak csoportjukban, ennek megfelelően is kezdték szereplésüket, és egészen júniusig nem is botlottak meg.

Ekkor azonban egy hét alatt elveszítették az első helyet: előbb hazai pályán kikaptak a görögöktől, majd idegenben csak egy döntetlenre voltak képesek az északírek ellen, a hellének pedig többet nem hibáztak, így Raúléknek maradt a második hely és a pótselejtező. Itt a norvégok kicsit rájuk ijesztettek, de a csapat végül kettős győzelemmel jutott túl a vikingeken.

A játékoskeret alapján a spanyoloknak már rég "kijárna" egy nagy siker, de sehogyan sem sikerül elérniük, talán azért, mert a rengeteg jó focista nem alkot igazi csapatot. Sáez mesternek most is a bőség zavara okozhat problémát, de a tréner azért igyekszik beépíteni a korábban a keze alatt dolgozó fiatalokat, például Reyest, Raúl Bravót vagy Fernando Torrest.


1/2 következő oldal >>

1. A bőség zavarában

2. Út a döntőigKüldje tovább ismerősének!

Véget ért az EbGóóóóól


Rugby
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Rt. © Minden jog fenntartva Adatvédelem