Vágólapra másolva!
A Forma–1-es Ausztrál Nagydíj harmadik, utolsó szabadedzésén meglepetésre ismét nem Max Verstappen, hanem a második gyakorláshoz hasonlóan a Ferrari monacói pilótája, Charles Leclerc teljesítette a leggyorsabb kört.

A balesetek és nagyobb hibák nélkül eltelt harmadik Forma–1-es szabadedzés első tíz percében csupán négy csapat nyolc pilótája hajtott ki a pályára, és közülük is csak a két Red Bullnak volt mért ideje a közepes keverékű gumikon. Őket aztán a Ferrarik és a Logan Sargeant (átalakított) autójába ülő csapattárs, a születésnapos Alexander Albon is követte az első negyed órában. A folytatásban aztán a Mercedesek, az RB-k, a Haasok és az Alpine-ok is egymás után kijöttek a pályára lágy abroncsokon, így bő 20 perc után már mindenki bemutatkozott az Ausztrál Nagydíj szombati közönségének.

Az első fél óra után a két Ferrari állt az élen a két Red Bull előtt,

de a többségnek igazán gyors köre még nem volt.

Forma-1, Ausztrál Nagydíj 2024, Lance Stroll, Csou Kuan-jü
Lance Stroll és Csou Kuan-jü az Ausztrál Nagydíj harmadik szabadedzésén
Fotó: WILLIAM WEST / AFP

A felhős időben megrendezett szabadedzés következő perceiben is elsősorban még a versenyre készültek a csapatok, az utolsó negyed órában viszont sora jöttek a javítások. Az egyenesekben a riválisoknál jóval lassabb Mercedesnél házon belül is voltak gondok: George Russell arra panaszkodott, hogy sokszor kerül úgy forgalomba, hogy csapattársa, Lewis Hamilton tartja őt fel – Russell nem a honfitársára, mintsem inkább a csapatára volt mérges a rádióüzenetében.

Végül aztán a két Mercedes így is fellépett a 2-3. helyre, bár a lágy gumikon futott gyors körökkel is lemaradtak a ferraris Carlos Sainz közepeseken teljesített körétől. Noha úgy tűnt, a többi élcsapat igazán gyors köre még hátravan, végül csak Charles Leclerc tudott változtatni az első három sorrendjén a leintés előtt, aki a két Mercedes közé zárkózott fel, 33 ezredre csapattársától. 

Az utolsó gyakorlást végül így is Leclerc nyerte Verstappen előtt, hiszen – már a kockás zászló lengetése után – még mindketten javítottak. 

Kettejük között 20 ezred lett a különbség, de a negyedikként záró Hamilton hátránya is csak 92 ezredes.

Forma-1, Ausztrál Nagydíj 2024, Carlos Sainz
Carlos Sainz sokáig vezetett, végül harmadik lett az utolsó szabadedzésen
Fotó: Martin KEEP / AFP

Az Ausztrál Nagydíj hétvégéje magyar idő szerint szombaton 6 órától az időmérővel folytatódik. Az 58 körös futamra vasárnap, magyar idő szerint 5 órától kerül majd sor.

Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek