Vágólapra másolva!
A Forma–1-es Ausztrál Nagydíj első szabadedzésén a McLaren brit pilótája, Lando Norris teljesítette a leggyorsabb kört.

A nyitó szabadedzés első felében elsősorban a közepes keverékű gumikat használták a pilóták, de a Ferrari, a McLaren és a Red Bull pilótái lágyakon is próbálkoztak, így félidőben ők voltak az élen. Mellettük némi meglepetésre Cunoda Juki és Lance Stroll volt az élmezőny tagja az edzés nagy részében.

Forma-1, Ausztrál Nagydíj 2024, Max Verstappen
Verstappen másodikként zárta az Ausztrál Nagydíj első szabadedzését
Fotó: WILLIAM WEST / AFP

A Melbourne-be nagy változásokat hozó Mercedes pilótáinak az első szabadedzés alapján nem sikerült tökéletesre az autójuk: előbb George Russell panaszkodott vibrációra és fékpedál-problémákra, majd 

Lewis Hamilton is megerősítette, hogy bizony jobban meg kell nyomni a féket a kívánt hatásért.

Russell ugyanakkor később jelezte a csapatrádióban, hogy érez fejlődést a fékügyben. Rajtuk kívül mások nem jelentettek igazán nagy problémát az első 40 percben, többeknél legfeljebb a padlólemez leérése jelentett gondot. A legnagyobb hibát Fernando Alonso követte el, aki a 10-es kanyar kijáratánál szánkázott át a kavicságyon – balesetet és autótörést azonban senki nem szenvedett az első gyakorlás első kétharmadában.

Húsz perccel a vége előtt aztán egy percen belül három pilótának is gondja akadt: Russell egy ellenkormányzással megfogta az autóját, Valtteri Bottas Sauberje törés nélkül forgott meg, Alexander Albon azonban csúnyán összetörte a Williamsét. A kerékvető dobta meg Albon autóját, és a később épségben kiszálló brit-thai pilóta már nem tudta megfogni:

a Williams jobb oldalát nekicsapta a falnak, majd átpattant a túloldalra is. 

Az edzést piros zászlóval megszakították, de kilenc perccel a leintés előtt újra tudták indítani.

Az első szabadedzés hajrájában előbb Hamilton szánkázott át a füvön, majd Verstappen hajtott át olyan durván a kerékvetőn, hogy hatalmas ütést kapott a Red Bullja padlólemeze. Az utolsó másodpercekben aztán csak kevesen tudtak javítani, végül Lando Norris nyerte az első edzést Max Verstappen és George Russell előtt, de az első hat helyezett 78, az első nyolc pedig 122 ezreden belül zárt. 

Az Ausztrál Nagydíj hétvégéje magyar idő szerint pénteken 6 órától a második szabadedzéssel folytatódik. Az 58 körös futamra vasárnap, magyar idő szerint 5 órától kerül majd sor.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek