Minden idők legtöbb bevételt hozó angol produkciója

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
A film főszereplői a londoni premieren

A Harry Potter és a Titkok Kamrája példátlan sikernek ígérkezik. A produkció még csak három napja (november 15-étől) látható az angol és amerikai mozikban, de máris kivívta a kritikusok elismerését és a közönség hódolatát. Mindkét országban megdöntötte a nézettségi és bevételi rekordokat. Az egyikben 87,6 millió dollárt, a másikban 9,8 millió fontot eredményzett az első hétvégén.

Amerikában ezzel harmadik lett a legtöbb bevételt hozó filmek versenyében, melyben csak a Pókember, és a Harry Potter és a Bölcsek Köve előzte meg. (Ezen a hétvégén természetesen semmilyen más alkotás nem kerekedhetett fölébe.) Nagy-Britanniában ezzel szemben az első helyre került, vagyis minden idők legtöbb bevételt hozó brit produkciójává vált. (A Harry Potter és a Bölcsek Köve itt, a saját hazájában a második helyre szorult, az első hétvégén begyűjtött 8,6 millió fontos bevételével.)

A Harry Potter és a Bölcsek Köve honlapjahttp://harrypotter.warnerbros.co.uk/A Harry Potter és a Titkok Kamrája honlapjahttp://harrypotter.warnerbros.co.uk/

Észak-Amerikában további 87,6 dollárt gyűjtött, kicsit lemaradva a Harry Potter és a Bölcsek Köve tavalyi, 90,3 millió dolláros bevételétől. A világ többi országában pedig - melyek szintén november 15-én tűzték műsorukra - 54 millió dollárt kasszírozott.

Összesen tehát 142 millió dolláros (vagyis 89 millió fontos) bevételt tudhat magáénak három nap után. Ezzel máris nyereséges produkciónak nevezheti magát a Warner Brothers 100 millió dolláros költségvetéssel készült filmje.

Forrás: MTI
J. K. Rowling írónő a film főszerelőivel

A film jelenleg 3682 amerikai moziban fut, ami szintén példátlanul magas szám Észak-Amerikában. További 3284 mozi vetíti Nagy-Britanniában, Németországban, Ausztriában, Malájziában, Szingapúrban, Tajvanon és a Fülöp-szigeteken. (Németországban például három nap alatt 2,3 millió ember váltott rá jegyet, összesen 15,6 millió dollárért.) A magyar mozikba december 5-én kerül.

A film ráadásul a kritikai elismerését is kivívta: az új epizódot jobbnak tartják az első résznél. Az Egyesült Államokban pedig már divat a Harry Potter-külső: sokan az angol egyetemi előadók jellegzetes sapkájában, és a főhős kerek szemüvegében járkálnak az utcán.