Tiltakozik a Szakállasok Felszabadítási Frontja

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A december a szakállasok legnehezebb hónapja - véli a brit Szakállasok Felszabadítási Frontja (BLF) elnevezésű szervezet. Tagjaikat ilyenkor sokan zaklatják, arcuk ékességét meghúzogatják. "A Mikulás és a karácsony időszakát keservesen tudja csak átvészelni az, aki szakállat hord" - nyilatkozta Keith Flett, a szervezet vezetőségi tagja. - "Évközben sem könnyű elviselni a gyerekek gúnyolódását és az erőszakos, durva emberek beszólásait, de ilyenkor aztán még többet kapunk ebből."

A Harry Potter és a Titkok kamrája honlapjahttp://harrypotter.warnerbros.co.uk/Harry Potter a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/kultura,_muveszet,_tarsadalom/muveszet/szepirodalom/mesek/Harry_Potter/

Mindehhez most hozzájárul az is, hogy a Harry Potter és a Titkok Kamrája két szereplője, a Hagridet alakító Robbie Coltrane és Dumbledore professzor elhunyt megtestesítője, Richard Harris feltűnően művi álszakállt visel. "Ez a seprűvégre emlékeztető szőrpamacs tovább rontja a renoménkat" - sérelmezik a szervezetbe tömörült szakállasok. Többen úgy tiltakoznak a maszkmester gyatra munkája ellen, hogy nem mennek el megnézni a filmet - feltéve, ha gyerekeik akaratának ellen tudnak szegülni.

"Társaságunk egyes tagjai arról panaszkodtak, hogy azért nem vehetnek részt a tiltakozó akcióban, mert a gyerekeik sírba kergetik, ha nem viszik el őket a a filmre" - mesélte Mr. Flett, aki tinédzser kora óta hord Marx Károlyéra emlékeztető szakállt. "Így csak arra buzdíthatjuk ügyünk szimpatizánsait, hogy hangos nemtetszéssel, például füttyögéssel és lábdobogással jelezzék véleményüket a moziteremben."

Forrás: MTI
A bajor szakállverseny győztese

Az angol úr ugyan hajlandó elismerni, hogy protestálásuknak némi komikus színezete van, azt azonban a legnagyobb komolysággal állítja, hogy a szakállasokat a társadalom diszkriminálja. Az arcszőrzet ellenségeit ő a "szakállizmus" (angolul: beardism) vérmes híveinek nevezi.

Az angol Munkáspárt egyik képviselőjét, Frank Dobsont is arra akarták rávenni, hogy nyírja le szakállát, mikor jelöltette magát London főpolgármesteri címére. Ő erre nem volt hajlandó, és végül el is vesztette a szavazást. Hogy volt-e összefüggés a két dolog között, vagy sem, ma már nem állapíthatja meg senki. Tény azonban , hogy az Egyesült Államok politikusai közül a szakállasok 5 %-kal kevesebb voksot kapnak minden szavazáson - egy kutatás szerint.

Az érzékeny célpontok azt is kifogásolják, hogy a reklámok sugallta világban nem élnek szakállas emberek; valamint, hogy egyes vendéglátó- és élelmiszeripari egységekben higiéniai okokra hivatkozva nem alkalmaznak szakállasokat. Ráadásul a szakáll - mely több vallásban előírt viselete a férfiaknak - 2001. szeptember 11-e óta az "elvetemült, fanatikus muszlimok" egyik jelképe lett. (Állítólag Amerikában többen ezért váltak meg arcszőrzetüktől.)

A Szakállasok Felszabadítási Frontja fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy tiltakozó megmozdulásukat nem csupán saját érdekükben rendezték, hanem mindazok védelmében, akiket külsejük alapján részesítenek hátrányban.

Gy. D.