Magyar film a berlini filmfesztiválon

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Már az európai díjkiosztó ünnepségeken is dominálnak a tengerentúli filmek. Az A kategóriás Berlinale például a Chicago című, friss Golden Globe-díjas filmmusicallel nyitja meg kapuit február 6-án, és a Gangs of New York című - szintén Golden Globe-díjas - alkotással zárja a programot 10 nappal később. A két szuperprodukció között azonban még levetítik Spike Jonze Adaptation, Steven Soderbergh Solaris és George Clooney Confessions of a Dangerous Mind című alkotását, valamint - ugyan angol színekben, de amerikai sztárok főszereplésével - a The Hours című filmet. A versenyben részt vevő európai produkciók nyilvánvalóan kisebb publicitást kapnak, ám művészi értékeik alapján talán több díjra lehetnek esélyesek.

Forrás: MTI
Atom Egoyan

A Berlinale idei zsűrielnökének Atom Egoyan kanadai filmrendezőt kérték fel - aki viszont kétségtelenül nem tartozik a hollywoodi vonulatba. Korábbi művei: az Eljövendő szép napok, a Felicia utazása vagy épp legutóbbi filmje, az Ararat sikerrel szokott szerepelni a rangos filmfesztiválokon, és rendezőjük sajátságos sítlusáról árulkodnak. (A kanadaiak meg is tisztelték azzal legelismertebb filmesüket, hogy az ősszel megrendezett torontói filmfesztivált az ő alkotásával nyitották meg.) Az örmény származású, Kairóban született és Kanadában letelepedett Egoyan első áttörése épp a Berlinaléhoz kötődik: itt figyeltek fel tehetségére 1987-ben, a Family Viewing (Családi mozi) című munkája bemutatóján.

Egoyan mellett a zsűri tagságát erősíti Martina Gedeck német színésznő (aki nemrég kapta meg a legjobb német filmszínésznőnek járó díjat a Bella Martha című alkotásban nyújtott játékáért, mely még látható a magyar mozikban); Anna Galiena olasz színésznő; Kathryn Bigelow amerikai rendezőnő (A halál napja, Atomcsapda), Idrissa Ouedraogo afrikai rendező (Burkina Fasóból, akinek legutóbb a 11"09'02 című, a szeptember 11-i tragédiáról megemlékező filmfüzérben láthattuk egy rövidfilmjét), Humbert Balsan francia producer és Geoffrey Gilmore, a Sundance filmfesztivál vezetője.

Az 53. Berlinale hivatalos honlapjahttp://www.berlinale.de/de/f_main_einst.html

Ők ítélkeznek tehát a játékfilmek versenyében, melynek idén egyetlen magyar résztvevője Fliegauf Benedek, illetve Rengeteg című dogma-filmje. A fiatal rendező amatőrfilmek készítésével kezdte a pályáját, mígnem kísérleti filmjei és dokumentumalkotásai fel nem keltették a Magyar Filmszemle zsűrijének figyelmét. Beszélő fejek című munkája 2001-ben elnyerte a Szemle legjobb kísérleti és rövidfilmjének járó díját. A Rengeteg Fliegauf első nagyjátékfilmje, melyet saját novelláiból forgatott.

A film.hu írása Fliegauf Benedek filmjérőlhttp://www.magyar.film.hu/archiv_cikk.ivy?colid=7419f6b4-83ab-4d5d-a8ca-d4bcdf2d599a&artid=0fc2d6d2-6595-4460-bc47-afb14314291f

A Berlinale fontos részét alkotja a Talent Campus, mely a fesztivál ideje alatt továbbképzési lehetőséget nyújt a fiatal filmes alkotóknak. A kurzusra idén több mint 70 ország 2000 filmkészítője jelentkezett, melyből 500-an kerültek be a táborba. Köztük van Fliegauf Benedek is, valamint Oroszlán Szonja színésznő.

Gy. D.