Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A csendes amerikai és a szenvedélyes angol

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Graham Greene regényéből készült alkotás június 12-étől látható a magyar mozikban. Ha másért nem, Michael Caine miatt érdemes megnézni, mert karizmájánál még játéka is lenyűgözőbb. Nemhiába jelölték érte Golden Globe- és Oscar-díjra, s ő maga nemhiába nyaggatta producerét, Harvey Weinsteint az erőteljesebb marketingkampányért. A csendes amerikai az ő filmje, amelyben mindenki más csak epizódszerepet játszik.

Phillip Noyce rendező nem tolakodott előtérbe, mert nem volt mivel. Víziója csupán abból áll, hogy Greene regényét viszonylagos hűséggel kövesse, és hagyományos eszközökkel megelevenítse. Ettől kissé unalmas lett a filmje.

Operatőrjeinek (a Távol-Keleten otthonosan mozgó Christopher Doyle-nak, Huu Tuan Nguyennek és Dat Quangnak), valamint női főszereplőjének (Do Thi Hai Yennek) köszönhetően viszont legalább szép. A film fiatal férfi sztárja, Brendan Fraser (aki eddig a Múmia 1-2 és A bájkeverő című alkotásokban szerzett hírnevet) viszont se nem szép, se nem érdekes.

A film címszerepében, "csendes amerikaiként" azért utazik Vietnamba 1952 őszén, hogy gazdaságisegély-programjával segítse a vietnami népet, és bepillantást nyerjen a francia gyarmati uralom elleni harcokba. Összebarátkozik a London Times tudósítójával, Thomas Fowlerrel (Sir Michael Caine), akinek fiatal barátnője, Phuong (Hai Yen) valósággal rabul ejti. A gyönyörű szerető ugyanis éppoly egzotikus és titokzatos, mint maga Saigon. A három ember viharos szerelmi háromszögbe sodródik, mely meglepő felfedezésekhez s végül gyilkossághoz vezet. Semmi és senki sem az, aminek látszik.

Még szerencse, hogy a film első jeleneteiből megtudjuk, hova fut ki a történet, így izgulnunk sem kell sokat. Csak gyönyörködnünk Vietnam, Saigon és Phuong szépségében és Michael Caine bölcs érzelmességében.

Gy. D.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről