Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIAndy Vajna számításai bejöttek: a világ talán legdrágább független filmje, a Terminátor-sorozat tizenkét évi kihagyás után is ébren tartotta a nézők kíváncsiságát, és amint elkészült, tömegeket vonzott a mozikba. A szerdai premiert követően az Egyesült Államok és Kanada mozi pénztáraiban 72, 5 millió dollárt hagytak a rajongók, csaknem 40 %-kal többet, mint 1991-ben, a második epizód megtekintéséért.

Arnold Schwarzenegger ezzel ismét az élvonalbeli sztárok közé került, akiknek elit klubjában utoljára 1997-ben, a Batman és Robin című filmje bemutatásakor érezhette magát. Ezzel a hétvégi eredménnyel azonban akkori sikerét is jóval túlszárnyalta, ráadásul még a kritikusok is elismerően szóltak legújabb munkájáról.

A szerdától vasárnapig tartó periódus második legnagyobb sikere - nem nagy meglepetésként - a Doktor Szöszi 2 - Red, White & Blonde című film lett. Reese Witherspoon vígjátéka elsősorban a női mozirajongókra számíthatott, ők azonban csak 39,2 millió dollárt hagytak a jegypénztárakban. Bár a Terminátor-hoz viszonyítva ez csekély siker, a film első részéhez képest jó eredmény. A Doktor Szöszi 2001-ben a premiert követő első hétvégén 20 millió dollárt kasszírozott, és ezzel akkortájt hatalmas elismerést váltott ki. Reese Witherspoon innen datálhatja 10 millió dollárt is meghaladó gázsiját.

A jegyeladási verseny harmadik helyezettje, a Charlie angyalai: Teljes gázzal tulajdonképpen nem mérhető össze az első két helyezettel, mert premierjét egy héttel ezelőtt tartotta. 14,2 millió dolláros bevétele hozzáadódik az előző heti, 37,6 millió dolláros összeghez, és mindez csak az észak-amerikai mozik mérlege. A világ más tájain (Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, Svédországban, és Olaszországban) az elmúlt napokban sokkal jobban teljesített.

A Terminátor 3 honlapjahttp://www.terminator3.com/A Doktor Szöszi 2 honlapjahttp://www.legallyblonde2.com/A Charlie angyalai: Teljes gázzal honlapjahttp://www.sonypictures.com/movies/charliesangelsfullthrottle/A Finding Nemo honlapjahttp://disney.go.com/disneypictures/findingnemo/A Sinbad honlapjahttp://sinbad-themovie.com/Schwarzenegger linkek a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/kultura,_muveszet,_tarsadalom/film,_szinhaz/szinhazmuveszet/szineszek/kulfoldi_szineszek/Arnold_Schwarzenegger/

A lista negyedik helyén egy igazi meglepetés: a Finding Nemo című animációs film, mely május közepe óta tartja ébren a közönség érdeklődését. Az ötödik helyen a Hulk című akció-thriller, ami három hete látható a vásznon; és csak a hatodik lett a frissen bemutatott Sinbad című rajzfilm. Pedig a Dreamworks többet remélt legújabb produkciójától, melyben a figurák hangját Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones, és Michelle Pfeiffer kölcsönzi.

Bár a dollármilliók láttán könnyen gondolhatja bárki, hogy ennyi pénzt nyáron a mozikba csalni nagy teljesítmény, a helyzet azonban az, hogy tavaly ilyenkor 9%-kal több bevételt hoztak a filmbemutatók. A rejtélyt már szakemberek elemzik.