Újabb hollywoodi film egy magyarról

Vágólapra másolva!
András Hamori magyar származású amerikai producer visszatér gyökereihez, és egy Magyarországról elvándorolt hírességről forgat filmet -  egy magyar származású sztárral. Az alkotás Robert Capa haditudósító fotográfus életének egy szakaszát dolgozza fel Adrien Brody főszereplésével.
Vágólapra másolva!

Andras Hamori, azaz Hámori András 1956-ban távozott szüleivel Kanadába. Ott végezte iskoláit, és ott vált producerré, de mindig, újra és újra visszanyúlt gyökereihez. Többször forgatott magyar származású rendezőkkel és alkotókkal, többek között ő irányította Szabó István A Napfény íze című rendezésének munkálatait. Legutóbb a Max című amerikai film kapcsán járt Magyarországon, melyet teljes egészében Budapesten forgattak.

A Max rendezőjével, Menno Meyjesszel pedig oylan jó kapcsolatba került, hogy most újabb közös munkára készülnek. A témát ezúttal Hamori hozta: a híres magyar származású fotográfus, Robert Capa életét szeretné filmen feldolgozni.

Capa eredetileg Friedman Endre néven látta meg a napvilágot Budapesten, és már fiatalon Európát járta, hogy karriert csináljon. Eleinte playboyként tartotta el magát, a '30-as években azonban összetalálkozott egy fiatal lánnyal, Gerda Pohoryllesszel, akibe szerelmes lett. Együtt határozták el, hogy haditudósítóként Spanyolországba utaznak, és ott fényképekkel dokumentálják a polgárháború eseményeit.

Sikerült szerződést kapniuk egy újságtól, és álnéven - már Robert Capaként és Gerda Taróként - nekivágtak a feladatnak. A lány bátorsága és tehetsége erőt adott Capának is, és - a világon elsőként - a katonák között élték át a harcokat. Capa egyik legismertebb képe egy meglőtt katonát ábrázol élete utolsó pillanatában, amint a hátára esik.

Minthogy azonban ők, a tudósítók is a harcvonalban voltak, Gerdát is találat érte, és meghalt Madrid ostroma közben. Capának ez óriási tramuát okozott, közös küldetésüket azonban sosem adta fel. Évekkel később maga is egy háborúban hunyt el 1954-ben Indokínában.

Robert Capa híresen vonzó személyiségét (még Ingrid Bergmant is elbűvölte) Hamori a szintén magyar származású hollywoodi színésszel, Adrien Brodyval keltené életre, akinek édesanyja szintén '56-ban vándorolt ki, és ő is fotográfus. Gerda Taro szerepére pedig Natalie Portmant kérték fel.

"Capa története rendkívül szenvedélyes, mi pedig szerencsések vagyunk, hogy egy hasonlóan szenvedélyes és kreativ csapat dolgozhat a megfilmesítésén" - mondta Hunt Lowry, a tervezett alkotás másik producere. A stáb már csak azért is szerencsés, mert nem ők az egyedüliek, akik lecsaptak a témára: Capa sorsát régóta tervezik filmre vinni Hollywoodban, a Disney és az Intermedia nevű filmgyártó vállalat is foglalkozott a tervvel pár éve.