Final Fantasy: a legsikeresebb számítógépes játék mozifilmen

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Aki soha nem játszott a Final Fantasy sorozat egyetlen játékával sem, az is nagy valószínűséggel halott róla, hogy az eposz legutolsó részében tökélyre fejlesztették az átvezető animációkat. Az emberi szereplők arca érzelmeket tükröz, a szemük csillog, hajszálaik életszerűen hullámzanak, és a testük mozgása is zavarba ejtően emberi. Legjobb példa erre a Final Fantasy VIII felvezető "mozija", amely egy bálban játszódik: a szomorú hőst egy csinos lány próbálja vigasztalni, végül tiltakozása ellenére a táncparkettre rángatja, ahol a férfi eleinte esetlenül, majd egyre jobban belelendülve keringőzik a lánnyal, egy tucat másik pár között.

Amikor először felröppent a hír, hogy a játékból film készül, azt lehetett hinni, hogy a már megszokott adaptációs sémáról van szó: Hollywood a bevált módszerrel élő szereplőket keres a karakterek megformálására. Kevés kivételtől eltekintve ezt a megoldást csalódás szokta követni - gondoljunk csak a számos képregény-adaptációra. Az igazi meglepetést az okozta, hogy kiderült: valójában egy egész estét betöltő, "pályák közti átvezető animáció" készül. Ráadásul a világhálón is megtekinthető reklámfilm ugyanazt a minőséget képviseli, mint amit a számítógépünk képernyőjén már láthattunk. Sőt, ha lehet, még annál is jobb.

A film

A történetről egyelőre még csak annyit tudni, hogy 2065-ben játszódik, egy földön kívüli támadás után, amely a Földet pusztulásba és káoszba, az emberiséget pedig a kihalás szélére sodorta. A túlélők összefognak, és hamarosan kiemelkedik közülük egy igazi hős, Grey, az emberiség jövőjének záloga. A sztorinál természetesen sokkal hangsúlyosabb az anime-kben megszokott, az élet és halál, a szerelem és a barátság nagy kérdéseit és összefüggéseit boncolgató filozófiai háttér, illetve az animáció. Ez utóbbiért a Square nevű japán videojáték gyártó cég felel, és a végeredmény a kedvcsináló előzetes alapján minden várakozást felülmúl majd. A munka a cég honolului stúdiójában folyik, a játék atyja, Szakagucsi Hironobu irányításával, aki maga is elismeri, hogy nagy hazárdjátékba kezdtek, tekintve, hogy eddig mégy egyetlen videojáték-adaptáció sem hozott anyagi hasznot. "Biztosra vesszük, hogy sikerünk lesz, viszont ha a film megbukik, az a cég, és egész Japán számára óriási kárt okozhat" - nyilatkozta. Hironobu és stábja egyes hírek szerint máris 100 millió dollárt ölt bele a produkcióba, melynek főszerepeit számítógéppel teremtett, közel-élethű "szintetikus színészek" alakítják, akiknek Alec Baldwin, Steve Buscemi, Ving Rhames, Donald Sutherland és más hollywoodi sztárok kölcsönöznek hangot. Az alkotók egy ügyes húzással azt is megpróbálják kivédeni, hogy a játék elvakult rajongói "bojkottálják" a filmet: a játék eddigi nyolc részétől teljesen különböző világot és karaktereket hoznak létre.

A játék

A Final Fantasy minden idők legnépszerűbb programja. A világon milliók játszanak vele, követik a cselekményt, gyűjtögetik az ereklyéket és várják a folytatást. A manga stílusú rajzfilm divatossá válása és az új játékkonzol - a Playstation - megjelenése szerencsésen alakította a játék sorsát. Ritka sikerként könyvelhető el, hogy a konzolokra fejlesztett sorozat utolsó két részét már PC-re is átírták. Nem csak a hihetetlen részletességgel megalkotott cselekmény, a több szálon futó események, és a remekül kidolgozott karakterek teszik érdekessé a programot, hanem a változatos harcrendszer, a speciális fegyverek és varázslatok széles választéka is jelentősen hozzájárul a sikerhez.

A szereplők mindegyike speciális tulajdonságokkal rendelkezik, melyek a kaland során továbbfejleszthetők. Bár képességeik eltérnek a szokványos szerepjáték sablonoktól, a program könnyen átlátható rendszerével, egyszerű kezelhetőségével a játékosok gyorsan megbarátkoztak. Kezdetben csak egy egyszerű RPG játéknak számított, ám napjainkban már rengeteg kalandjáték elemmel is gazdagodott. Hangulatát tekintve minden eddigi programot felülmúl.

Számítógép és film házassága

Nem a Final Fantasy lesz az első olyan film, ahol egy számítógépes játék komplex világát ültetik át vászonra. A szintén számos részt megért, és rendkívül népszerű Wing Commander sorozat is kirándult már a multiplexek világába - nem sok sikerrel. A PC-ken szenzációnak számított, hogy a játékosok a pályák között olyan átvezető filmeket nézhettek végig, amelyek több millió dolláros forgatási költséggel készültek, neves hollywoodi sztárok szereplésével, számítógép generálta kulisszák között. Ugyanez a moziban kevésnek bizonyult: a film nem tudott felnőni más sci-fi filmekhez, megmaradt a B kategóriában.

Természetesen a Final Fantasy már nem szerezheti meg az első, kizárólag számítógéppel készült film titulusát sem, hiszen ezt elorozta tőle a Toy Story, aminek megjelenése óta már nem számít újdonságnak egy így készülő alkotás - elég, ha a Z, a hangyára, vagy az Egy bogár élete című filmre gondolunk. Azonban elképzelhető, hogy ez a film úgy fog bevonulni a filmtörténetbe, mint az első nagy áttörés az élő szereplők számítógépes ábrázolása terén.

[origo]

Ajánló:

A népszerű játékból készült film reklámja - a számítógépes animáció csúcsa.