A Time szerint Julia Roberts az első számú amerikai filmsztár

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Time magazin összeállította Amerika legjobb alkotó- és előadóművészeinek listáját. Az újság szerkesztői szerint Julia Roberts az első számú filmsztár, míg Sean Penn a színészek, Ang Lee pedig a filmrendezők közül tűnik ki.

Steve Koepp, a Time főszerkesztő helyettese elmondta, a lista összeállításánál az egyes kategóriákban szóba jöhető jelöltek érdemein kívül figyelembe vették azt is, minek köszönhetik kimagasló eredményeket, illetve tevékenységükkel milyen hatást gyakorolnak az amerikai társadalomra.

A filmsztárok között első helyre rangsorolt Julia Roberts idén elnyerte az Oscar-díjat az Erin Brockovich - Zűrös természet című filmben nyújtott alakításáért. A már egy ideje "Amerika kedvencének" kikiáltott színésznőt legközelebb éppen az Amerika kedvencei című filmben láthatják a magyar nézők.

Sean Pennt is több éve úgy emlegetik, mint Amerika első számú színész-rendezője, így a Time választása nem meglepő. Első hallásra az lehet viszont, hogy a legjobb amerikai rendező az újság szerint a tajvani születésű Ang Lee, aki húsz éve él az Egyesült Államokban. Azonban Lee nagyon is amerikai filmeket készített, melyekben - kívülállósága miatt - választott hazájának társadalmát képes iróniával láttatni. Első keleti témájú filmje, a Tigris és a sárkány pedig kétszeresen is bevonult az amerikai mozitörténelembe: azon felül, hogy az ázsiai filmek közül elsőként megkapta a legjobb külföldi filmnek járó Oscart, minden idők legnézettebb idegen nyelvű filmje lett

Amerika legjobbjai - Alkotó- és előadóművészek

Bohóc: Bello
Broadway-rendező: Susan Stroman
Dalszerző: Lucinda Williams
Divattervező: Tom Ford
DJ: DJ Craze
Énekes: Cassandra Wilson
Építész: Steven Holl
Filmrendező: Ang Lee
Filmsztár: Julia Roberts
Fotográfus: Sally Mann
Ifjú komolyzenész: Hilary Hahn
Író: Philip Roth
Komikus: Chris Rock
Művész: Martin Puryear
Rapper: The Roots
Rádiós műsorvezető: Ira Glass
Rockzenekar: Sleater-Kinney
Színész: Sean Penn
Színműíró: August Wilson
Talk show házigazda: Jon Stewart
TV-producer: David Chase