Az NKÖM támogatja Usztics történelmi filmjét

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Aláírt támogatási szándéknyilatkozattal rendelkezik Usztics Mátyás, aki saját történelmi regényéből írt forgatókönyv alapján kíván nagyszabású történelmi filmet forgatni. A színész a tervezett filmmel kapcsolatban nem adott be pályázatot. Saját bevallása szerint azért fordult közvetlenül a minisztériumhoz, mert úgy gondolja, hiába pályázna, a maximálisan egy filmre elnyerhető pénzből semmilyen filmet nem tudna leforgatni, legkevésbé kosztümös történelmi játékfilmet.

Az Isten tenyerén története az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején játszódik. A tervek szerint a forgatókönyv megírásán túl a jövendő mozi produceri teendőit is a színész látná el. Usztics Mátyásnak ez volna az első nagyjátékfilmes rendezése, korábban Kérnék egy kocsit! címmel hatrészes tévésorozatot készített, amelyet először a Magyar Televízió, majd a tv2 is bemutatott. Usztics szerint jól haladnak a koprodukciós tárgyalások a horvát féllel, hiszen a film egy részét Horvátországban vennék fel. Állítása szerint részben horvát magáncégekkel, részben a horvát állami televízióval tárgyal az együttműködés lehetőségeiről. A tervek szerint októberben kezdi a forgatást. Információink szerint Usztics Mátyás a tervezett filmmel kapcsolatban nem adott be pályázatot sem az idén, sem tavaly a filmgyártás állami támogatását ellátó független alapítvány, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) játékfilmes kuratóriumához. Mint ismeretes, a filmalapítványnak évek óta mindössze 430 millió forint költségvetési pénz áll évente rendelkezésére arra, hogy pályázati úton támogassa a játékfilmgyártást. Ez az összeg idén sem változott, miután a szakma elvetette a kultusztárca filmközponttervét. Ezzel egy időben a minisztérium kategorikusan elutasította a filmeseknek azt az igényét is, hogy egyszeri nagyobb pénzösszeget juttassanak a csőd szélére került filmgyártásra. Idén az MMKA kuratóriuma által elfogadott filmpályázatokra a legmagasabb megítélt összeg 35 millió forint volt. Ezzel szemben ismeretes, a kultusztárca kinyilvánította óhaját, hogy nagy történelmi szuperprodukciók készüljenek, ennek jegyében támogatja ez idáig egymilliárd forinttal a Széchenyi-produkciót (amelynek költségvetése 1,8 milliárd forint), hétszázhatvanmillióval a Bánk bán filmváltozatát, illetve nemrég nyilvánosságra került az is, hogy támogatni szándékozik a Mátyás királyról szóló filmet is. Usztics saját bevallása szerint azért fordult közvetlenül a minisztériumhoz, mert úgy gondolja, hiába pályázna, a maximálisan egy filmre elnyerhető pénzből semmilyen filmet nem tudna leforgatni, legkevésbé kosztümös történelmi játékfilmet.

Arra a kérdésre, milyen keretből és mennyivel kívánja támogatni a NKÖM Usztics Mátyás kétrészes filmjét, dr. Havasi Bertalan, a minisztérium sajtóosztályának munkatársa elmondta: mint más művészeti támogatás esetében, a filmterveket is a minisztérium által felkért szakértők véleményezik, a döntést ennek alapján a minisztérium vezetése hozza. Usztics Mátyás kész forgatókönyvet és részletes költségvetést nyújtott be. Ennek alapján született meg a tárca támogatási szándéka. Igaz, konkrét szerződésre még nem került sor. A minisztérium nem támaszt feltételeket, a támogatások odaítélésénél az egyetlen szempont, hogy a film találkozzon a nagyközönség, illetve a szakma ízlésével.

Mára a millenniumi filmkeret már "kifutott", ebből 1999-től 2001-ig csaknem félszáz film valósulhatott meg. 2002-ben csaknem 77 milliárd forintból gazdálkodhat a tárca, ebből az összegből támogatják majd a filmeket is. Miután a költségvetési terv még nem végleges, így még nem tudni, mekkora keret áll rendelkezésre a filmek finanszírozására.

Éppen ezért nem született konkrét döntés a Mátyás-film finanszírozásáról sem, illetve a támogatás mikéntjéről. Ez azonban egy-két hónapon belül tisztázódik - közölte Havasi Bertalan.