A hét filmbemutatói

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Get Carter
(
Színes, feliratos, amerikai lélektani krimi, 2000, 103 perc)

remake Carter és az eredeti

A Hanna nővérei c. Woody Allen filmben Oscart kapott Michael Caine a Get Carter '71-es angol eredetijének az Öld meg Cartert! -nek a főszereplője. Michael Cain a Stephan Kay rendezte 2000-es remake-ben a klub tulajdonosát játssza. "Amikor eljátszottam Cartert, a figura, a maffia terminológiájával élve, végrehajtó volt. Én voltam a nagyfiúk egyike. A mostani Carter viszont egy kívülálló, aki bennfentes akar lenni. Ő nem olyan brutális. Az általa folytatott keresztes hadjárat inkább erkölcsi jellegű. A Sly által alakított figura sokkal rokonszenvesebb."

A film honlapja

Kémkölykök
(Színes, szinkronizált amerikai akcióvígjáték, 2001, 88 perc )

A szuperkém pár

Gregorio Cortez (Antonio Banderas) a példás, hivatalnok apuka és Ingrid (Carla Gugino), a háziasított anyuka valójában sztárkémek, de házasságkötésük óta -kilenc éve- nem vállalnak megbízatást. Ügynöktársaik sorozatos és titokzatos eltűnése azonban arra készteti őket, hogy újra akcióba induljanak. Hamarosan egy rejtélyes showman várának tömlöcében találják magukat, a mesefigurákká mutált, elrabolt ügynökök között.

A két gyerek szülő-mentésbe kezd. A rendező által megálmodott segédeszközökkel, a szupergyors törpe- tengeralattjáró, a hátirakéta, és az elektrosokk-rágógumi segítségével próbálják újra összehozni a családot, ami magában is életreszóló feladat: igazi mission impossible.

Roberto Rodrigez (Invázió, Deszperadó) családi akcióvígjátéka, a Spy Kids igazi Schwarzenegger-életmű paródia. A rendező az Ovizsarun és a Hatodik napon kívül még jó néhány filmből válogatott. A Két tűz közöttből a titkosügynök házaspár ötletét, a Batman és Robinból Mr. Freeze mesefiguráját, a Terminátor 2-ből pedig Arnold ellenfelét alakító Robert Patricket vette át. A T-1000-es itt a főgonoszt alakítja, míg a kémfőnököt -a Batman és Robin denevérembere- George Clooney.

A film honlapja

Szalmabábúk lázadása
(Színes magyar film, 2001, 83 perc)

A film meséje 1848-49-hez fűződik és a bukás utáni túlélés és újjászületés pátoszával buzdítja nézőit.

A történetben a két kis árva Penyige Pál és Derelye Borbála, az őket felkaroló bábkészítő mester, Hétszáz Jeromos (Haumann Péter) és felesége Auguszta (Bánsági Ildikó) a jót testesítik meg.

A titokzatos úr (Székhelyi József), aki a mestertől megrendeli a szalmabábukat, és a katonák -akik jelképesen a forradalom bukott hőseiként akarják felakasztani a bábukat - a rossz megszemélyesítői.

Amikor minden reménytelennek látszik, jön a csoda egy szalmamadár képében, és elviszi a gyerekeket és a jobb sorsra érdemes bábukat Szalmaországba.

A rendező Palásthy György (Hahó, Öcsi! Szeleburdi család, Égigérő fű) ismét tudása és tehetsége legjavát adta. Az utóbbi évek komputeranimációs újításai azonban elkényeztették a nézőt, ezért könnyen zavarhatják a gyengébb technikai megoldások. Amikor például a két világ találkozik a filmben, az "emberi" és a "szalmai" elem jószerivel még keveredni sem képes.

Vademberek
(színes magyar kalandfilm, 2001, 90 perc)

...és elfogják Predragot, a matrózt

A sziget mellett egy szerb uszály jelenik meg, rajta Predrag, a matróz (Cserhalmi György), akiről a fiúk azt hiszik, hogy ellopta a legjobb horgászbotjukat, és aki elszereti előlük a part menti falu gyógyszertárában dolgozó Emesét (Schell Judit).

Roberto és társai felelősségre vonják a szerb matrózt, aki első -Cserhalmi imidzséhez méltó- menetben behajigálja őket a Dunába. Megalázott, bosszúvággyal és alkoholgőzzel teli hőseink éjszaka elfogják és a szigetre hurcolják Predragot, hogy törvényt üljenek felette.

A Linda, az Angyalbőrben és a Família Kft TV-sorozatokról ismert Szurdi Miklós harmadik nagyjátékfimje, a Vademberek forgatásának heteinél csak az utómunkálatok sikeredtek izgalmasabbra. Pénzhiány miatt még a Corvin moziban megrendezett díszbemutató napján is dolgoztak a filmen. A film kezdetére azonban sikerült a legoptimálisabb állapotba hozni a filmet. A Vademberek az októberi Kairói Nemzetközi Filmfesztiválra is meghívást kapott. Az afrikai filmfesztivált a világ 12 legrangosabbja közt tartják számon.