Magyarországon a Harry Potter-film

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A londoni premier után egy hónappal már Magyarországon is vetítik a Harry Pottert. A felszálló ágban lévő brit filmipar megkoronázásaként a filmben - az írónő J. K. Rowling kikötésének megfelelően - ötvözték a brit produkciós irodát, a brit környezetet és a brit színészeket. A színészek közül Maggie Smith a Szoba kilátással nagynénije volt, Alan Rickman a Robin Hood, a tolvajok fejedelmének negatív hősét játszotta, Robbie Coltrane a Bond-filmek Valentin Zukovskyjának alakítójaként lett ismert, a Harry Pottert játszó Daniel Radcliffe pedig Copperfield Dávidként tűnt fel egy angol tévéfilmsorozatban. A filmben még az angolok nagy klasszikusát, Alfred Hitchcockot is megidézték a Harry mostohaszülei házát megtámadó baglyok jelenetével, utalva ezzel a rendező Madarak című filmjére.

A producer és a rendező kiválasztásában az írónőnek a legfontosabb szempontja az volt, hogy a Harry Potter és a bölcsek köve című könyve aranyszabály legyen számukra. Erre azért sem volt nehéz rábeszélnie őket, mert egyrészt mára már megkapta Erzsébet királynőtől a tekintélyt parancsoló brit birodalmi érdemrendet, másrészt az immár négy kötetet számláló ifjúságiregény-folyam világszerte több mint 100 millió példányban jelent meg, és 47 nyelvre fordították le. Így amikor David Heyman producer a Warner Bros képviseletében megígérte, hogy a film a lehető leghívebben tükrözi majd a könyv világát, 700 ezer dollárért megkapta a jogokat. Chris Columbus rendező esélyeit a filmjei (Reszkessetek, betörők!, Mrs. Doubtfire) mellett szintén a könyvhűségre tett ígérete tette esélyesebbé olyan nagyágyúknál, mint például Steven Spielberg, aki sokkal többet változtatott volna a történeten. Pedig Spielbergnek a teliholdas éjszakán az égből motorbiciklivel érkező Hugrid, a Varázslóiskola óriás kapuőrének jelenete az E. T.-ben egyszer már nagyon jól sikerült.

Rowling nemcsak végigfelügyelte a két évig tartó, 100 millió fontos költségű forgatást, de aktívan részt is vett benne: megrajzolta például a roxforti varázslóiskola tervrajzát, aminek segítségével Stuart Craig, Az angol beteg Oscar-díjas látványtervezője létrehozta a gótikus Alnwick kastélyában a varázslótanonc-iskolát. A valósághűséghez nagyban hozzájárult John Sale, Az angol beteg operatőrje is, aki ha elemlámpákkal és gyertyákkal is, de elérte a mesterséges fénynélküliség érzetét. Nemcsak a szereplőket és a nézőket kápráztatják el a szeszélyesen mozgó lépcsők, a beszélő festmények, az elvarázsolt, égboltot imitáló plafon, hanem még az írónő képzeletét is felülmúlta az Abszol út, ahol Harry a varázsszereit, eszközeit, például a kettes méretű ónüstöt beszerezheti, és ahol először megpillantja a 2000-es Nimbust, a legújabb seprű prototípusát is.

A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola szeretetre méltó mestere tényleg szeretetre méltó, a korlátolt muglik (varázsmentes emberek) pedig igen korlátoltak. Harry unokatestvére, a legmegátalkodottabb mugli például üvöltve kérdezi a szülinapján: Idén miért csak 36 ajándékot kaptam?, miközben Harry szülinapi tortája csak a homokba rajzolt álom. Az árnyaltságot pótolja, hogy a stréber Hermionéból szimpatikus szereplő lesz, és a Varázslóképző tanárainak arca nem a lelkük tükre. A film felvállalja a Csillagok háborújából ismert tanulságokat: a mesében sem minden az, aminek látszik, és az írónő alteregója, Hermione kimond egy saját életbölcsességet is "Ez csak könyvek és okoskodás, ennél sokkal fontosabb a barátság és a bátorság." A Star Wars-hangulatot fokozza a baseball- és futballelemekkel tarkított kviddics-meccs légi küzdelme, amelyet számítógépes segédlettel tettek lélegzetelállítóvá, ráadásul mindkét film zenéjét ugyanaz szerezte: John Willaims.

Gary Gero, a 101 kiskutya állatidomárja is remek munkát végzett: a csoki varangyosbéka kiugrik a vonatablakon, a nápolyi masztif kellően gyáva, az óriás tarantula pedig még beszél is. A háromfejű Bolyhoska házőrző tudományába azért a számítógépes animátorok is nyilván besegítettek.

Sokan a film ellen fordultak, analitikusok elemzik Potter és a nehezen kezelhető gyerekek fantáziavilágának hasonlóságát, katolikus újságokban a kereszténység és az okkultizmus káros összefonódásait vizsgálják, a mítosz népszerűsége közben mégis felszálló ágban van. Már a film megjelenésének első óráiban megdöntötte USA-ban a Pearl Harbor, Nagy-Britanniában a Hannibál által felállított bevételi rekordot, jelenleg pedig már harmadik hete vezeti a mozik listáját az Egyesült Államokban. 17 nap alatt 217 millió dollár bevételt hozott Amerikában, az interneten több mint 700 Harry Potter-oldal található a Google keresőprogrammal, a szereplők pedig a Coca-Cola cég termékein is szerepelnek, 90 millió fontos jogdíj fejében. A november 4-ei világpremier óta Potter-áruk árasztották el a boltokat, a számítógépes játékoktól kezdve a Bagoly Berti-féle mindenízű drazséig, amelyek szerencsére nem hányás- és fülviaszízűek. Ha esetleg a Potter-őrület jövő nyárra alábbhagyna, megjelenik majd a könyvsorozat ötödik kötete. A késést - a szerzőnő állítása szerint - a filmmel kapcsolatos protokolláris és jótékonysági elfoglaltságai okozták. A második film, a Harry Potter és a titkok kamrájának forgatása is napokon belül megkezdődik, mielőtt a 12 éves főszereplő szupersztár, Daniel Radcliffe mutálni kezdene. A szerződést már aláírta, és az első rész 75 ezer fontos gázsija után egymillió fontot kér.

Rowling 2001-ben a legjobban kereső szigetországi asszonyok listáján Madonna és II. Erzsébet között foglalja el az előkelő második helyet 65 millió fontos vagyonával. A Warner Bros filmgyártó cég reméli, hogy a film bevétele meghaladja majd a Titanicét, amely 590 millió dolláros bevétellel büszkélkedhet.

Ajánlat:
A Warner Bros Harry Potter-honlapja
Magyar Harry Potter-honlap
Harry Potter-galéria

Korábban:
Harry Potter még hat évig nem léphet színpadra
Harry Potter a legnépszerűbb
Harry Potter a filmvásznon és a neten
Harry Potter baglya miatt aggódnak az állatvédők

Gőzsy Katalin