Szabó István premier a Berlinalén

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Lassan teljessé válik az idei Berlini Filmfesztivál versenyprogramja. A február közepén sorra kerülő seregszemle műsorán szerepel majd a The Royal Tenenbaums című Gene Hackman mozi, Robert Altman legújabb rendezése a Gosford Park (versenyen kívül), illetve Szabó István új drámája, a Taking Sides.

A Berlinale 28 filmből álló programját a német mozi jelenlegi legnagyobb tehetségének tartott Tom Tykwer (A lé meg a Lola, A harcos és a hercegnő) új filmje nyitja meg. Az állandóan megújulásra képes Wim Wenders az idén versenyen kívül egy dokumentumfilmmel képviselteti magát a Berlinalen. A Viel Passiert - Der BAP Film című alkotás egy népszerű kölni rockegyüttesről, a BAP-ról szól - adta hírül a Yahoo! internetes újság..

Franciaország két vadonatúj versenyfilmmel jelentkezik a fesztiválon. Otar Ioseliani rendező filmje a Lundi Matin, a mindennapi mókuskereket otthagyó, és helyette utazni vágyó gyári munkás történetét meséli el. A másik francia premiernek Catherine Deneuve és Isabelle Huppert emeli fényét. A két francia filmcsillag közreműködésével egy családon belül történt gyilkosságot dolgoz fel Francois Ozon 8 Femmes című filmje.

Berlinben látható először az Eltűntnek nyilvánítva és a Music Box című filmek rendezőjének, Costa-Gavrasnak az új mozija. Az Amen című film kényes témát dolgoz fel, hiszen az alkotás a katolikus egyház és a náci Németország együttműködését mutatja be. Szintén a II. világháborúhoz nyúl vissza Szabó István, Taking Sides című új filmjével. A főszereplő Harvey Keitel egy olyan német karmestert alakít, akit a háború befejeződése után a szövetségesek azzal vádolnak, hogy kiszolgálta a náci propagandát.

Ajánlat:

A Berlinale hivatalos honlapja