Ír filmhét a Művészben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az Arany Medve-díjas Véres vasárnap, Paul Greengrass rendező (A repülés elmélete) filmje már jókora botrányt kavart Nagy-Britanniában és Írországban: a történetben egy harminc évvel ezelőtti nap elevenedik meg, amikor a brit hadsereg békés tüntetők közé lőtt az észak-írországi Derry városában. Az ír közelmúlt másik tabutörténetéről készült játékfilmet is vetítik a filmhéten: a H3 - Halálblokk azt az 1981-es megdöbbentő börtönlázadást eleveníti föl, melyben a bebörtönzött IRA-tagok hónapokig ruha nélkül, az ételt visszautasítva küzdöttek jogaikért.

Szerepelnek könnyedebb filmek is a programban: Az írek bikája délies temperamentumú vígjáték, a Brendan és Trudy fekete humorú forgatókönyvét pedig az a Roddy Doyle írta, aki a Méregzsákban már megismertette velünk az írek kedélyvilágát. A fergeteges zenei aláfestésű Kocsma-jaj egy londoni ír kocsma fura törzsvendégei közé visz el minket, a Rabold a nőt pedig felvonultatja a jövő sztárjait.

Michael Winterbottom, az angol rendezőzseni Írországban forgatott Életem párja című filmje is látható lesz, akárcsak a Tengervíz, a tragikomikus fesztiválkedvenc.

A filmhét vendége Liam O'Mochain, A legenda nyomában című film rendezője lesz, aki ötezer ír fontból forgatta első játékfilmjét, mellyel meghódította a világot. A rendező most saját maga hozza el filmjét az április 6-i vetítésre, ahol a közönséggel is találkozik. Az egyik első független ír filmnek számító mozi először érte el a filmtörténet során, hogy hollywoodi sztárok - többek között George Clooney és Robert DeNiro ingyen szerepeljenek egy filmben.

A filmeket eredeti nyelven, szinkrontolmácsolással vetítik.