Oscar-visszaszámlálás indul

Vágólapra másolva!
Tavaly ilyenkor izgatottan várta a filmvilág, hogy visszatérjen a Király, és az Amerikai Filmakadémia is letudja tartozását a grandiózus A Gyűrűk Ura-trilógiával szemben. Hasonló leosztott lapok és egyértelmű éllovasok nélkül indul az idei filmes díjkiosztószezon, hetente újabb és újabb kitüntetésekkel egészen 2005. február 27-ig.  Támad a szőkített makedón vezér ír akcentussal, kísért még Jézus Krisztus, a szupersztár, Szabó István pedig ezúttal nem Magyarországnak, hanem Annette Beningnek hozhat dicsőséget. Lássuk az idei díjakért esedező felhozatalt!
Vágólapra másolva!

A díjvadászat persze üzlet, és nem árt leszögezni, hogy a minőség és a bezsebelt kitüntetések mennyisége gyakran abszolút nincs arányban egymással. Egy-egy komolyabb díj dollármilliókkal növelheti a mozi- és DVD bevételeket, így nem csoda, hogy a stúdiók vérre menő kampányt folytatnak az Akadémia tagjainak megnyeréséért, és bemutatóikat is a jelölések bejelentése előtti utolsó hetekre időzítik.

Így történhet az, hogy jóslataink nagy része egyelőre a már megkezdett kampányon és az elővetítésekről kiszivárgott sajtóvisszhangokon alapszik. Az esélyes filmek töredéke már látható a magyar mozikban, a nagyágyúk pedig januártól áprilisig érkeznek folyamatosan. Előrejelzéseinket folyamatosan frissítjük majd, első ránézésre a főbb kategóriákban a következőkre számíthatunk.