Két film is készül a francia diktátorról. Az egyikben a 64 éves Al Pacino alakítja a hadvezért, a másikban szerepet kapott az Elveszett jelentés sztárja, Scarlett Johansson.

The Monster of Longwood című alkotásban a Keresztapa sztárja kelti majd életre a Szent Ilona szigetére száműzött diktátort. A Staton Rabin egyik regényét feldolgozó film Napóleon életének utolsó napjait mutatja be a száműzetésben, ahol összebarátkozik egy fiatal angol lánnyal.

A filmet Patrice Chereau rendezi majd, aki korábban a Margó királynő és az Intimitás kamerái mögött is állt. A Michael Tolkin által készített forgatókönyv-vázlatot Chereau Paul Auster íróval együtt dolgozza át.

A film leforgatása elé azonban akadályokat gördíthet a Napoleon and Betsy című alkotás, amelynek a Lions Gate stúdió kezdte meg az előkészületeit. A második Napóleon-mozi története sokban hasonlít a The Monster of Longwood-éhoz, s az Elveszett jelentés sztárja, Scarlett Johansson alakítaná benne a női főszerepet. A produceri teendőket Scarlett édesanyja, Melanie látja majd el.

A két Napóleon-film között azonban máris heves rivalizálás kezdődött. A The Monster of Longwood alkotói jelenleg minden erejükkel azon vannak, hogy a Napoleon and Betsy munkálatait leállítsák. Az eredeti felállás szerint Johansson Pacino oldalán szerepelt volna az előbbi filmben, ám a színésznő végül nemet mondott a felkérésre. Röviddel ezután a Lions Gate összeállította saját csapatát, s felkérte a színésznőt és édesanyját a munkában való részvételre.

A The Monster of Longwood producere, Howard Rosenman azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy a Napoleon and Betsy-t leállítsa. Elmondása szerint azért, mert Johansson korábban tárgyalásokat folytatott vele az Al Pacino neve által fémjelzett produkcióban való részvételről, s ennek kapcsán édesanyjával és a Lions Gate képviselőivel együtt betekintést nyert a film forgatókönyvébe és egyéb irataiba.

"A Napoleon and Betsy-ről első ránézésre is látszik, hogy szerzői jogokat sért" - lépett fel támadólag Rosenman. "Melanie Johansson az összes vázlatot láthatta, mivel ő készítette az első jegyzeteket a forgatókönyvhöz. Scarlett is betekintést nyerhetett ezekbe az iratokba, a Lions Gate néhány munkatársával együtt, és az ügyvédeink szerint valamilyen törvénytelenségre készülnek."

"Kizárólag a féltékenység beszélhetett belőle" - reagált Melanie Johansson Rosenman vádaira. "A mi filmünk alapját nem egy regény képezi, hanem egy igaz történet, amely nyilvánosan felhasználható. A film teljes egészében eredeti, s semmi köze nincs a másik projekthez."

A két producer heves nyilatkozatháborúba bonyolódott, Melanie Johansson "pszichotikusnak" nevezte Roenmant, aki reakciójában elismerte, hogy neurózissal küszködik, majd külön méltatva Scarlett érdemeit, elmondta, hogy édesanyjáról nem kíván szót ejteni.

A The Monster of Longwood forgatása idén ősszel kezdődik Man szigetén, illetve Fidzsin. A Napoleon and Betsy-ről még nem áll rendelkezésre erre vonatkozó információ.