A közel-keleti országba érkező amerikai filmeknek csupán töredéke tudja átverekedni magát a szigorú cenzorok elbíráló procedúráján. Mel Gibson véres Krisztus-filmjének, A passiónak azonban sikerült.

A Kulturális és Iszlám Térítési Minisztérium egy szakértőkből álló csoportja vizsgálta a Jézus életének utolsó 12 óráját bemutató filmet, majd megadta az engedélyt A passió vágatlan változatának vetítésére. A nézők perzsa felirattal élvezhetik majd a James Caviezel főszereplésével leforgatott alkotást.

A bemutatója óta több mint 600 millió dolláros bevételt termelő film már bemutatója előtt is hatalmas vihart kavart, elsősorban a zsidó szervezetek körében, amelyek attól tartottak, hogy a túlzottan erőszakos film esetleg antiszemita megmozdulásokat válthat ki.

Az elemzők szerint a zsidó érdekvédelmi csoportokat az is érzékenyen érintette, hogy A passió miatt több iszlám ország enyhítette cenzúratörvényeit, s a legtöbb helyen vágatlanul vetíthetik le a Rettenthetetlen sztárja által rendezett filmet.

Az Iszlám tanítása tiltja a szent emberek testének vagy vérének ábrázolását, emellett kimondja: Jézust nem feszítették keresztre és nem is volt Isten fia.

Kuwait és Bahrain betiltotta a 25 milliós költségvetéssel leforgatott produkciót és Izraelben is csupán egyetlen moziban vetítik. A többi közel-keleti államban azonban hatalmas siker A passió.

Iránban Gibson filmjének legfőbb konkurenciáját a The Lizard című díjnyertes iráni vígjáték jelenti. A The Lizard az ország konzervatív papjait gúnyolja ki, s óriási sikere van a mozik pénztárainál.