Nemsokára a mozikba kerül Roland Emmerich látványos új sci-fije, a Holnapután. A film a globális felmelegedés és az emberi aktivitás által előidézett környezeti katasztrófákról fest nyomasztó képet. Játsszon velünk, és nyerjen értékes ajándékokat!

A Dennis Quaid és Jake Gyllenhaal főszereplésével leforgatott film baljós húrokat pendít meg. Emmerich víziója szerint az emberiség felelőtlenségének köszönhetően a Föld klímája hamarosan megbosszulja a fokozott iparosodással járó környezetszennyezést. A Holnapután már címével is figyelmeztetni kíván: a veszély sokkal fenyegetőbb, mint gondolnánk. A hatalmas költségvetéssel és a legmodernebb számítógépes technikával elkészített film lélegzetelállító utópiaként mutatja be New York városát, amelyet az újonnan beköszöntő jégkorszak borít be vastag hótakaróval és jégpáncéllal.

A Holnapután-nal Emmerich nemcsak egy látványos katasztrófafilmet alkotott. Erre a www.thedayaftertomorrow.com címen található hivatalos weboldal a legjobb bizonyíték, amely amellett, hogy a promóciós anyagokhoz kínál hozzáférést a felhasználóknak, számtalan tudományos cikk megtekintését is lehetővé teszi. A honlapon összegyűjtött adatok szerint 2050-re például 1,25 millió növény- és állatfaj kipusztulását lehet majd a globális felmelegedés számlájára írni. Ennél is riasztóbb, hogy a tavalyi év májusában egyetlen hét alatt 400 tornádót regisztráltak. Az előző rekordértéket 1999-ben mérték, ám akkor ez a szám még csupán 177 volt.

A függetlenség napjá-t is rendező Emmerich üzenete egyértelmű: nincs vesztegetni való időnk, ha el akarjuk kerülni a Holnapután-ban bemutatott baljós jövőt. Azt a jövőt, amelyet a jégpáncélból kilógó Eiffel-torony csúcsa vagy a sydneyi operaházat elöntő óceán képei jellemeznek.

Forrás: Intercom

Ezen felvételek kapcsán az [origo] azonban egy sokkal kellemesebb jövőképet tár olvasói elé. Egy ügyes kezű felhasználónk egy 50 000 forinttal feltöltött Hollywood Multicard tulajdonosa lehet, második és harmadik helyezettünk pedig egy-egy DVD-ajándékcsomagot nyerhet az InterCom jóvoltából.

A második helyezett csomagjának tartalma: A Karib-tenger kalózai, Némó nyomában, X-Men 1.5, Jelek, Kapitány és katona, A napfény íze.

A harmadik helyezett pedig A szövetség, A bűn rendje, a Férfias játékok és a Végveszélyben című DVD-ket nyerheti meg.

Mindehhez annyit kell tenni, hogy készít egy digitális fényképet Budapest egyik jellegzetes pontjáról, majd különféle grafikai programok segítségével létrehoz egy utópisztikus látomást, amely ön szerint hazánk fővárosát fenyegeti a közeli jövőben. Például a Szabadság-szobor, amelynek csupán pálmalevelet tartó karjai merednek ki a Gellért-hegy hósipkája alól. Esetleg a Lánchíd, amelynek oroszlánjait a megáradt Duna önti nyakon. A lényeg, hogy a film témáját feldolgozva egy új szemszögből mutassa be a főváros egy ismert helyszínét.

A kész pályaműveket május 12-e és június 8-a között egy minimum 640x480 képpont méretű JPEG, GIF vagy PNG formátumú kép formájában várjuk a filmklub@origo.hu címre. Egy versenyző a pályázaton maximum két munkával indulhat. A beküldött művek zsűrizését Fábián Éva (az [origo] fotósa), Horváth Katalin (az [origo] grafikusa) és Varga Ferenc (a Filmklub rovatvezetője) végzi majd el június 11-én, a legjobb pályaműveket pedig elérhetővé tesszük egy galériában is.