Mi történik egy emberrel, aki egy álló hónapon keresztül kizárólag gyorsétteremben táplálkozik? Egy fiatal amerikai dokumentumfilmes saját magát vetette alá a kalóriadús kísérletnek.

A 33 éves New York-i Morgan Spurlock alapvetően egyszerű ötletével ejtette ámulatba a filmszakmát.

A fiatalember korábban az egyik nagy híradástechnikai cég szóvivőjeként, strandröplabda-kommentátorként és elismert színdarabíróként kereste a kenyerét. Mígnem egyik nap szülei házában pihenve figyelmes lett egy érdekes hírre. Két tinédzser beperelte az egyik ismert gyorsétterem-hálózatot, mivel termékeik fogyasztása révén túlsúlyosak lettek.

"Éppen telezabáltam magam a hálaadás-napi pulykával és megmozdulni sem bírtam, ezért is volt rám különösen nagy hatással a hír" - emlékezett vissza Spurlock a Guardian című brit napilapnak adott interjújában.

A fiatalember ezután különös kísérletbe fogott. Egy álló hónapon keresztül minden étkezését a gyorsétterem-hálózat egyik üzletében fogyasztotta el. Reggelire, ebédre és vacsorára is az étlapon található "finomságokat" vásárolta. Ezenkívül két szabályt szabott magának: legalább egyszer ki kellett, hogy próbálja az étlapon található összes terméket, illetve, ha az alkalmazott felajánlotta a nagyobb menüt, akkor el kellett fogadnia azt. A kísérlet kezdetén, illetve a végén pedig alapos orvosi vizsgálatnak vetette alá magát. Az eredmény drámai volt.

"Miután kicsit gondolkodtam az ötleten, felhívtam egy barátomat, Scott Ambrozyt, aki az operatőri munkákat végezte" - mondta Spurlock. "Scott először nevetett, és azt mondta, hogy ez egy nagyon rossz ötlet."

A végeredmény azonban egy 98 perces dokumentumfilm lett, amely bemutatja, hogyan vált az egészséges és életerős, kielégítő szexuális életet élő Scott egyetlen hónap leforgása alatt egészségi problémákkal, depresszióval és majdnem teljes impotenciával küzdő emberi roncssá.

Az orvosok diagnózisa szerint a fiatalember az első hét után közel ötkilós súlynövekedéssel "büszkélkedhetett", s ez a szám több mint 11 kilóra gyarapodott a hónap végére. Koleszterinszintje pedig egyharmadával emelkedett meg. Az egyik orvos a kísérlet harmadik hetében arra kérte Spurlockot, hogy fejezze be az önsanyargatást, ugyanis a gyorséttermi ételek folyamatos bevitele miatt súlyos májkárosodás alakult ki nála. A filmes, saját bevallása szerint, 14 hónap alatt rázódott vissza a korábbi formájába.

A Super Size Me című dokumentumfilmben Spurlockon kívül megszólalnak az élelmiszeripar szóvivői, ügyvédek, ténylegesen túlsúlyos amerikaiak, illetve a rendező barátnője, aki vegetáriánus szakácsként dolgozik. A hölgy szomorúan konstatálja, hogy szerelme a folyamatos gyorsétkezés eredményeképpen nem úgy teljesít az ágyban sem, mint korábban.

Spurlock alkotását dicsérő kritikával fogadta a szakma, s már a tényfeltáró alkotásaiért Arany Pálmával, illetve Oscar-díjjal jutalmazott Michael Moore utódaként emlegetik. A Super Size Me az idei Sundance fesztiválon került bemutatásra, ahol a legjobb rendezőnek járó díjat ítélték neki oda. Terjesztési jogait Spurlock állítólag kétmillió dollárért bocsátotta áruba, s a dokumentumfilm jelenleg a tizedik helyen áll az amerikai nézettségi listákon.

A szóban forgó étteremlánc sárba tiprása kapcsán mindenki arra számított, hogy a fiatalember a bíróságon végzi, ám csupán egy gyengécske közleményre futotta a hamburgeresektől, amelyben kijelentik, hogy Spurlock filmje "nem tesz hozzá semmi fontosat a helyes táplálkozásról és a kiegyensúlyozott életstílusról zajló társadalmi párbeszédhez."

"Vásárlóink okosak. Tudják, mi a legjobb nekik, s a családjaiknak" - áll a nyilatkozatban. "Ez a film egy emberről szól, aki felelőtlen módon napi 5000 kalóriát fogyaszt el, amely kétszerese a felnőtt férfiak napi szükségletének, s emellett szándékosan csökkenti fizikai tevékenységét is."

Spurlock elmondása szerint a filmet nem azért készítette, hogy nyílt támadást intézzen az étteremlánc ellen, csupán az amerikaiak táplálkozási szokásaira szerette volna felhívni a figyelmet. Ennek ellenére a cég - bár cáfolta, hogy a lépés a Super Size Me hatására történt volna - megszüntette éttermeiben az extra méretű menük forgalmazását, s különféle egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatos programokat vezetett be.