Február 10-én kezdődik az 55. berlini filmfesztivál, amelynek idén a ZDF közszolgálati csatorna fog széles televíziós nyilvánosságot biztosítani. A rendezvényt a Man to Man című történelmi kalandfilm nyitja meg.

A gall rendező, Regis Wargnier Man to Man című filmje fogja megnyitni az 55. berlini filmfesztivált február 10-én. Bár ez a film a megszokottaktól eltérően nem nagyszabású, várva várt amerikai vagy európai alkotás, témája a hagyományokhoz hűen társadalmi vonatkozású. A történet 19. századi antropológusokról szól, akik megkísérlik bemutatni az ember és az emberszabásúak közti kapcsolatot.

Wargnier, aki 1992-ben tört be a nemzetközi filmszakmába az Indokína című filmmel, közösen írta a Man to Man forgatókönyvét a gánai születésű sikeres íróval, Willaim Boyddal, A Good Man in Africa szerzőjével. A történelmi kalandfilmnek nevezett brit-francia koprodukció Dél-Afrikában dolgozó antropológusokról szól, akik az evolúció hiányzó láncszemét keresik. A tudósok elfognak egy pigmeust, és Skóciába viszik kutatási célokkal. A fesztivál fődíjáért is induló alkotásban Joseph Fiennes, Ralph Fiennes öccse, Kristin Scott Thomas, Iain Glen, Hugh Bonneville és Flora Montgomery játszik.

A német közszolgálati televíziócsatorna, a ZDF csatlakozottt a berlini filmfesztivál médiapartnereihez, miután a múlt hónapban a kereskedelmi Sat. 1 kiszállt a rendezvényből hétéves együttműködést követően. Így a ZDF a fesztivál harmadik legnagyobb támogatójává lépett elő a Volkswagen és a L'Oréal Paris után.

A csatorna közvetíteni fogja a fesztivált a napi hírműsorokban és kulturális programokban, ezen kívül a ZDF és társcsatornája, a Sat. 3  rendezi majd a nyitógálát, a díjátadó ceremóniát és a többi fontos berlini eseményt.

"A ZDF a következő évben több kulturális és művészeti programot fog közvetíteni" - jelentette be a csatorna főigazgatója, Markus Schaechter. "A ZDF biztosítja Németország legfontosabb filmfesztiváljának azt a médiajelenlétet, amit megérdemel" - tette hozzá. "A berlini filmfesztivál közvetítésével a ZDF teret ad a nemzetközi filmművészet nyilvánvaló értékeinek, és a német filmipar patrónájának szerepét vállalja fel."

A február 20-án befejeződő berlini fesztivál Kinderfilmfest részlegének zsűriválogatása befejeződött.  A gyermekfilmek elbírálói közt lesz dán és japán fesztiválszervező, a német gyermekkönyv-és filmíró Dieter Bongartz, a Hop című film belga rendezője, Dominique Standaert, valamint a dél-afrikai Ntshavheni Wa Luruli, aki  tavaly elnyerte Kinderfilmfest Kristály Medve díját a The Wooden Camera című alkotásáért.

A Kinderfilmfesten vetíteni fogják a norvég rendező, Torun Lian The Color of Milk című munkáját az első szerelem viszontagságairól, a finn Liisa Helminen Pelicanman című filmjét egy zenéért lelkesedő pelikánról, a The Play című munkát Gholamreza Ramezani iráni rendezőtől, ami egy barát után vágyakozó kislányról szól,  valamint Mijke de Jong Blubird című holland filmjét egy gyerekről, akit kiközösítenek az osztálytársai.

A 2005-ben második alkalommal megrendezésre kerülő, tizenévesekre fókuszáló 14-Plus szekció versenyzőinek névsora is kiderült már. Köztük van a Fourteen Sucks című film a dán Dansk Skalle nevű csoporttól, ami a bulizást túlzásba vivő svédekről szól. Vetítik majd az iráni születésű Reza Bagher Popular Music című svéd filmjét a vad '60-as évek fiataljairól, a japán Shunji Iwai Hana & Alice című filmjét, valamint a Turtles Can Fly című iraki-iráni koprodukciót Bahman Ghobaditól, ami Szaddam Husszein és az amerikai megszállók közé szorult kurd menekültekről szól.