Bejelentették az Oscar-jelöléseket

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta az Amerikai Filmakadémia a 2004-es év legjobbjainak listáját, meglepetések nélkül. A február 27-i Oscar-gáláig nem lesz könnyű dolguk az Akadémia tagjainak, hiszen évek óta nem volt ennyire egyenletesen közepes a mezőny. Az Arany Glóbusz, valamint a céhek és a kritikusok díjai sem sokat segítettek az előrejelzésekben - nincsenek egyértelmű favoritok. Ennek köszönhetően két szcenárió képzelhető el: vagy óriási meglepetéseket tartogat a díjátadó, vagy ősrégi tartozásokat ró majd le az Akadémia nagy ásítások közepette. A jelölésekhez máris olvasható kommentárunk, a várható nyertesek és vesztesek prognózisával együtt.
Vágólapra másolva!

Aviátor
Martin Scorsese háromórás eposza Howard Hughes életéről és szenvedélyeiről se nem a rendező legjobb filmje, se nem a 2004-es évé, de elég jó ahhoz, hogy begyűjtse a rendező számára a várva várt Oscart. Jelzésértékű a film 11 jelölése, hiszen minden évben a legtöbb jelölést szerző film viszi a fődíjat. Magyarországi bemutató: február 24.

Én, Pán Péter
Gyerekek, kutyuli, meseország és a köhögő anyuci, aki a végén meghal - idén is kell egy ilyen. A színészi alakítások és a visszafogott rendezés élvezhetővé teszik a filmet, amely egyébként éppannyira kiszámítható, mint maga a jelölés. Magyarországi bemutató: február 24.

Millió dolláros bébi
Az amerikai közönség nagy kedvence a 75 éves Eastwood harmadik legjobb film-jelölt rendezése. 13 éve nyert a Nincs bocsánat, de a mindenre elszánt bokszolólány története megszorongathatja az Aviátor-t idén. Magyarországi bemutató: márvius 10.

Ray
Színészi magánszám Ray Charles élettörténete, amiért Jamie Foxx méltán aratja le a babérokat, a film viszont örülhet, hogy a leggyengébb esélyesként végül beslisszant a végső ötbe. Magyarországi bemutató: február 3.

Kerülőutak
New York, Chicago, Los Angeles, Torontó és San Francisco filmkritikusai is Alexander Payne független filmjét találták az év legjobbjának, elnyerte a vígjáték Arany Glóbuszát és temérdek színészi díjat is, mégis előre lehet hörpölni a bort arra, hogy a forgatókönyvírók Oscar-díjával tömik majd be a száját. Magyarországi bemutató: február 3.

Nyerni fog: Aviátor
Nyernie kellene: Kerülőutak
Méltatlan mellőzés: Egy makulátlan elme örök ragyogása