Schindler Afrikában

Vágólapra másolva!
Itt a lehetőség, hogy többet megtudjunk a közelmúlt egyik tragikus és a nyugati világ számára szégyenteljes politikai-társadalmi kríziséről, az 1994-es ruandai tömegmészárlásról, amelyben egymillió ember veszítette életét. A Hotel Ruanda egy hősies férfi személyes történeten keresztül nyújt betekintést a borzalmakba.
Vágólapra másolva!

A Hotel Ruandá-t legegyszerűbben úgy mutathatjuk be, mint az afrikai Schindler listájá-t. A film az 1994-es ruandai népirtás idején játszódik, amelyben a hatalmon levő hutuk három hónap leforgása alatt kb. egymillió tuszit gyilkoltak meg. Az ENSZ nagyjából semmibe vette a konfliktust és nem avatkozott be, ami miatt azóta is sűrű bocsánatkéréseket kénytelenek eszközölni.

Schindler ezúttal egy szállodaigazgató volt, Paul Rusesabagina, aki hoteljébe több mint 1200 tuszit fogadott be és mentett meg a biztos haláltól. A lélekmentő igazgató szerepében Don Cheadle-t láthatjuk, aki alakításáért sok kritikai dicséretben részesült, és nem meglepő módon a legjobb férfiszínész Oscar-díjára is jelölték. Valószínűleg nem indul rossz esélyekkel, minden van a szerepben, amire az Akadémia cuppan: hősiesség, személyiségfejlődés, fekete bőrszín.

A film nem csak történetében hasonlít az említett Spielberg-műre, aki vevő volt annak a nem túl kifinomult, de hatásos képi szimbolikájára és a monumentális zenei aláfestésre, az most sem fog csalódni. Az igazi erőssége a Hotel Ruandá-nak azonban a színészi alakításokban rejlik, a Rusesabagina feleségét alakító Sophie Okonedo (akit a legjobb női mellékszereplő Oscar-díjára jelöltek), és a kisebb szerepekben megjelenő Nick Nolte és Joaquin Phoenix mindannyian remekelnek.

A film forgatókönyvíró-rendezője az ír Terry George, aki az Őt is anya szülte című filmet írta-rendezte. A film hivatalos honlapján található interjúrészletben elmondja, hogy évek óta szeretett volna olyan filmet készíteni, amely Afrikában játszódik, és a helyi poltikai-társadalmi problémákkal foglalkozik, mert úgy érzi, a sajtó és a filmipar nem szentel elég figyelmet az ott végbemenő eseményeknek. Végül Rusesabagina történetében talált rá az ideális alapanyagra.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az A) válasz volt:

Joaquin Phoenix következő filmjében Johnny Cash-t fogja alakítani.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt szeptember 28-án szerdán 20 órára a Mammut II. moziba (1024, Budapest, Lövőház u. 2-6.):

Andics Tímea, B. Szerencsés Anna, Balázs Tamás, Balázsy István, Bartha Tibor, Becseics Dusánka, Bolváry Nikoletta, Bolváry Zsuzsa, Boór Beáta, Borza Sándor, Csernák Szilárd, Csórik Etel, Dörnyei Beáta, Érsek Zsófia, Faragó Eszter, Fejes Gábor, Forgács Nóra Kinga, Füredi Katalin, Gaál Péter György, Gachályi Tamás, Gerzsenyi László, Gyémánt László, Hargitay Dávid, Illés Adrienn, Jakab Erzsébet, Janács Szilvia, Jane Burnham, Katona László, Kékesi Lászlóné, Kibedi Zsuzsanna, Klenik Annamária, Kónya Petra, Kós Kinga, Kosztolánszky Péter, Kukoda Péter, Kulcsár Hajnalka, Léhner László, Lukács Ferenc, Márton Csaba, Mátyás Olga, Mednyánszky Dániel, Menesdorfer Barbara, Miskolczi Petra, Mózes Krisztina, Nagy Mónika, Orosz László, Pándorfalvi Mónika, Paulheim Orsolya, Pelcz Eszter, Porcs-Makkay Ákos, Pribelszki Pál, Rácz Remigia, Ravasz Ildikó, Rédey Soma, Rucska Ildikó, Sallai Marianna, Spaits Péter, Stefán Zoltán, Szalaga Ágota, Szavériné Pásztor Éva, Szépe Zita, Szonda Andrea, Tar Mariann, Tavaszy Adrienne, Tolcsvai Aranka, Torgyik Angéla, Tóth Petra, Tuncsik Zsolt, Turay Tünde, Varga Kristóf, Varga Viki, Vasáros Izabella, Vizkeleti Andrea, Zsigmond Eszter

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne csüggedj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!