Vágólapra másolva!
Az ősz beköszöntével elindul az igazi év végi moziszezon is. A filmrajongók örülhetnek: több régóta várt alkotás megérkezik még idén a hazai mozikba. Felhőtlen szórakozásunkról gondoskodik majd Harry Potter, Bill Murray és King Kong. Az Oscar-díj felé kacsingató nehézsúlyú csapatban pedig olyan szereplőket találunk, mint Cronenberg, Egoyan vagy Polanski. A színes és bő kínálatból mindenki tud majd választani az ízléséhez illő szórakoztató programot az egyre hidegebb és sötétebb estékre. (Amit már láttunk, 1-5-ig csillagokkal értékeltük.)
Vágólapra másolva!

Az őszi bemutatók legjavát itt találjátok. Még idén viszontlátjuk a vetítőtermekben Jarmuscht, Egoyant, Cronenberget, Tony Scottot és Peter Jacksont. Az [origo] filmklub ajánlásával.

Hervadó virágok (Broken Flowers)
Rendező: Jim Jarmusch
Szereplők: Bill Murray, Julie Delpy, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Sharon Stone, Francis Conroy, Jessica Lange
Bemutató: október 6.
Filmklubos vetítés: október 5.
Forgalmazó: Best Hollywood

Miről szól? Don, a kiöregedett nőcsábász névtelen levelet kap valamelyik egykori szeretőjétől, amely arról tájékoztatja, hogy a kapcsolatból fia született, aki most őt keresi. Don nekiindul, hogy megtalálja a fiát.

Miért vártuk? Jarmusch és Murray karöltve. Hogyne vártuk volna?!

Mi nem jött be? A nagyszerű Tilda Swinton csak fél percet szerepelt a filmben.

+ + +

Where the Truth Lies
Rendező: Atom Egoyan
Szereplők: Kevin Bacon, Colin Firth, Alison Lohman
Bemutató: november 24.
Filmklubos vetítés: november
Forgalmazó: Mokép


Miről szól? Egy sikeres komikuspáros lakosztályában vízbe fojtott lányt találnak a fürdőkádban. A tragédia a páros felbomlásához vezet. Évekkel később egy fiatal újságírónő eltökéli, hogy utánajár a felderítetlen gyilkosság körülményeinek.

Miért vártuk? Együtt akartuk látni Bacont és Firtht meztelenül.

Mi nem jött be? Nekünk az egész nagyon bejött, de a prűd amerikai cenzorok rásütötték a "csak 17 éven felülieknek" bélyeget egy túlságosan valósághű szexjelenet miatt.

+ + +

Erőszakos múlt (A History of Violence)
Rendező: David Cronenberg
Szereplők: Viggo Mortensen, Maria Bello, Ed Harris, William Hurt
Bemutató: november 24.
Filmklubos vetítés: november
Forgalmazó: InterCom

Miről szól? Két férfi fegyveres rablást kísérel meg egy kisvárosi étkezdében, de Tom, a tulajdonos saját és vendégei életének védelmében lelövi őket. A férfiból hirtelen médiasztár válik. Egy nap feltűnik a színen Carl, aki bosszút akar állni Tomon egy szörnyűségért, amit az a múltban követett el.

Miért várjuk? Egyes kritikusok szerint ez Cronenberg eddigi legjobb filmje.

Mitől tartunk? Más kritikusok szerint ez Cronenberg eddigi legkommerszebb filmje. De hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy ez valóban aggodalommal tölt el minket.