A L'Esquive című alkotás vitte el a pálmát idén a legrangosabb francia filmes kitüntetés, a César átadógáláján. A párizsi fiatalokról szóló produkció az összes főbb díjat elhappolta a nagy esélyesek, a Hosszú jegyesség és a Kóristák elől.

A L'Esquive nyerte el a legjobb francia film és a legjobb rendező César-díját. A zsűri a tunéziai származású író-rendezőt, Abdellatif Kechiche-t a forgatókönyvért is díjazta, és a 18 éves fiatal színésznő, Sara Forestier is kapott egy Césart. Az alacsony költségvetésű film lézengő párizsi fiatalokról szól, akik egy 18. századi színdarab előadására készülnek az iskolában. A produkció esélytelennek tűnt a Hosszú jegyesség, a Gérard Depardieu főszereplésével készült 36 Quai des Orfevres című zsarufilm és a Kóristák mellett.

A színészek többsége amatőr volt, a jeleneteket Párizs elszegényedett külvárosában forgatták, ahol több ezer észak-afrikai bevándorló él a családjával. "Olyan embereket szerettem volna megmutatni, akiket általában nemigen lehet látni a mozivásznon" - mondta Kechiche.

Az Elveszett jelentés-t választotta a francia zsűri a legjobb külföldi alkotásnak. Sofia Coppola romantikus komédiája már eddig is számtalan díjat gyűjtött be, köztük a legjobb forgatókönyv Oscarját 2004-ben. Franciországban megkésve mutatták be, ezért indulhatott a 2005-ös Césarért. Ken Loach Ae Fond Kiss című alkotása és Az élet egy csoda című Kusturica-film osztozott a legjobb Európai Unióban készült mű díján.

A 12 Césarra jelölt Hosszú jegyesség című első világháborús romantikus dráma nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Egyetlen főbb kategóriában sem győzött, csupán öt technikai jellegű César-díjat vihetett haza. A Kóristák alkotói is csalódottak voltak, mert az elhivatott énektanárról szóló film nyolc jelöléséből csak kettőt tudott díjra váltani, a legjobb zene és a legjobb hang díját ítélték oda neki.

Mathieu Amalricet választották a legjobb férfi főszereplőnek a Rois et Reines-ben nyújtott alakításáért, a legjobb színésznő díját pedig Yolande Moreau kapta a Quand la mer monte-ért, amelynek nemcsak szereplője, hanem írója és rendezője is ő volt.

A különdíjjal jutalmazott Will Smith családjának és példaképének, Nelson Mandelának mondott köszönetet beszédében. "Két meghívásom is volt a hétvégére, az egyik az Oscarra, a másik ide" - mondta a sztár, majd megcsókolta a szobrocskát, amelyet Monica Bellucci nyújtott át neki. A közönség állva ünnepelte a veterán színész-énekest, Jacques Dutroncot, aki életmű-díjat kapott.

Az idén 30. évfordulóját ünneplő César-díj sorsáról az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémai francia megfelelőjének 3300 tagja döntött.