Manapság, amikor fertőzésszerűen terjed a blogolási mánia világszerte, már nem csak névtelen bloggerek hétköznapjairól és világmegváltónak szánt töprengéseiről olvashatunk a neten. Felfedezték maguknak a műfajt a filmipar jeles szereplői is: grafomániás forgatókönyvírók, magamutogató filmsztárok, önmarcangoló rendezők. Miért épp ők ne blogolnának? A legérdekesebb filmes blogokat önkényes csoportosításunk szerint mutatjuk be.

Ahogy a "civilek" is sokfajta okból és céllal blogolnak, természetesen a filmkészítők-filmszínészek blogjai közt is sokfélét találunk. A mozibuzi szörfölő persze azokat a blogokat kedveli a legjobban, amelyeken érezhető, hogy az írójuk legalább annyira odavan a filmekért, mint ő, és a keményvonalas fanokat megérintő lelkesedéssel tud írni a témáról. Ilyen például Kevin Smith website-ja, aki a http://www.viewaskew.com címen a Képtelen képregény forgatása óta a rá jellemző keresetlen stílusban folyamatosan tájékoztatja rajongóit a fontosabb projektjeiről. Kevin nemrégiben külön blogsite-ot nyitott, a http://silentbobspeaks.com már kizárólag a naplóbejegyzéseit tartalmazza. Őszintén és egyszerűen ír a hétköznapjairól, ami, ha egy mezei bloggerről lenne szó, valószínűleg unalmas lenne, de Kevin egy átlagos napon a korai kelés után a forgatási helyszínre megy, ahol Juliette Lewisszal dolgozik, vagy ha épp otthon lóg, akkor legalábbis fotókat készít a nála vendégeskedő Jason Mewes új tetkóiról.

Kevin Smithéhez hasonlóan filmkészítés-központú, de hétköznapi eseményeket is megörökítő blog Roger Avaryé, aki társszerzője volt a Ponyvaregény forgatókönyvének, rendezőként pedig leginkább A vonzás szabályai című Brett Easton Ellis-adaptáció kapcsán ismerhetjük. Avary kevesebb magánéleti eseményt örökít meg (bár egy kedves bejegyzésben lelkesen számol be az iPod shuffle-ről, amit a feleségének vett születésnapjára), inkább a munkájára helyezi a hangsúlyt. Blogját olvasgatva úgy érezzük, hogy igazi betekintést nyerünk az amerikai filmipar működésébe; jelenleg a most készülő Silent Hill-ről (amelynek Avary a forgatókönyvírója) tudhatunk meg sok apró részletet a jelmeztervező kiválasztásától kezdve a producer cipőpasztájának színéig.